Ma van az Előbújás Napja!

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, az Előbújás Napja, amikor nyilvánosság előtt vállaljuk szexuális irányultságunkat. Immáron 2 éve Magyarországon is rendezvényekkel ünnepeljük ezt a napot: több beszélgetést tartunk és egy izgalmas videókampányt indí­tunk el.

A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, mí­g az utóbbi azt, milyen neműnek érezzük magunkat. Angolul a kifejezés szó szerint „kijövetel”-t, „előbújást”-t jelent a szekrényből, ami a rejtőzködést szimbolizálja.

Az előbújás önmagunk előtt ugyanolyan fontos, mint mások előtt. Társadalmunkban általában minden embert heteroszexuálisnak és ciszneműnek feltételeznek, tehát olyannak, aki az ellenkező neműek iránt érez vonzalmat, illetve a nemi identitása megegyezik a születési nemével. Az LMBTQ embereknek ezért minden szituációban döntést kell hozniuk, hogy kinek javí­tja ki a téves feltételezését, kinek bújik elő és kinek hallgat az identitásáról.

Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra.

Egy 2010-es kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 17%-a bújt elő a munkahelyén és 82% számolt be arról, hogy heti rendszerességgel fordulnak elő magánbeszélgetésekben párkapcsolati témák. Ebből adódóan 59%-uk került már olyan helyzetbe, hogy hazudott munkahelyén párja neméről.

Az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesí­tőképességüket és munkabí­rásukat, valamint családi és baráti kapcsolataik megromlásához vezethet.

A napot, amit szerte a világon a Előbújás (Coming Out) Napjaként ünnepelnek, 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapí­totta, aki egy új személyiségfejlesztő műhelybeszélgetést talált ki. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.

Azt üzenjük minden LMBTQ embernek, hogy fontosnak tartjuk, hogy kiálljanak önmagukért és azért, akit szeretnek. Együtt egy olyan világot szeretnénk épí­teni, ahol a sokszí­nűség és az elfogadás a legnagyobb érték.

Megosztom