Gyerek a kórházban

Hazánkban évente közel 200 ezer gyerek kerül kórházba, s a kicsik szoronganak, félnek az ismeretlen helyzettől. Hogyan készí­tsük fel őket az ott-tartózkodásra, és hogyan könnyí­tsük meg számukra a bent töltött időt?

Az orvosok, a kórház, a betegség szorongást, félelmet vált ki a gyerekből, ilyenkor van a legnagyobb szüksége a szülőre. A helyzet azonban a szülőtől is önfegyelmet kí­ván, hiszen saját aggodalmán és félelmén túllépve nyugalmat és bizalmat sugározva kell megnyugtatnia gyermekét.

Tinédzsernek sem könnyű

Kezdjük el – életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően – időben felkészí­teni a gyereket. Magyarázzuk el, miért kell kórházba mennie, mi fog ott történni. Természetesen más a helyzet, amikor hirtelen kerül oda. Ekkor gyorsan túl kell lépni a kezdeti sokkon, és mielőbb a kicsi lelkének ápolására szükséges koncentrálni. A tinédzsert is megviseli, ha kórházba kerül. Többek között azért, mert mí­g számára a szabadság, a barátok jelenléte a fontos, addig a kórházi lét az elszigeteltséget, a szabályok sűrű rendszerét jelenti számára. Mindemellett szégyenlős, nem szí­vesen beszél testi tüneteiről.

Gyógyí­tó mesék

Megkönnyí­thetjük a gyerek számára a kórházi létet, ha bevisszük kedvenc játékait, könyveit, papí­rt és ceruzát, hogy rajzolhasson. A nagyobbaknak elengedhetetlen egy mp3-lejátszó, esetleg tablet mobilinternettel, vagy DVD-film, ha van lejátszó a szobában, vagy tudunk neki hordozható készüléket adni.
„Bár a törvény szerint a szülő gyermeke mellett maradhat, ám az intézmények egy része ezt nem tudja megoldani. Sokszor a szülőnek sincs rá lehetősége, hiszen dolgozik, vagy a többi gyerekkel kell törődnie – mondja Horváth Magyary Nóra, az egyik hazai bankcsoport gyógyvarázs elnevezésű programjának zsűritagja. – Kezdeményezésünk önkéntes mesedoktorai gyerekeknek olvasnak mesét, hogy elviselhetőbbé tegyék számukra a kórházi létet.”

íœzenet a külvilágból

A család legyen sokat a beteg mellett, a családtagok vigyenek a gyereknek apró ajándékokat, rajzokat, üzeneteket testvértől, baráttól. Meséljenek az otthoni, óvodai, iskolai dolgokról, hogy a kis beteg ne érezze magát teljesen elszakí­tva addigi életétől. Lehetőség szerint az óvó néni, tanár néni, a legjobb barátok is menjenek be hozzá, hogy ezzel is emlékeztessék: gondolnak rá, visszavárják.

Fontos a feldolgozás

Sok gyerekben nyomot hagy a kórházi tartózkodás, amit otthon megpróbálnak feldolgozni: a hazaérkezés utáni hetekben például gyakran lesz beteg a játék baba, a maci, többször kell őket vizsgálatra küldeni. Próbáljuk a gyereket beszéltetni a történtekről, elmondatni vele, mit szeretett, mi zavarta, hogyan érezte magát. Ez segí­thet a benne lévő feszültségek feloldásában, a történtek feldolgozásában, és támpontot adhat egy esetleges újabb kórházi tartózkodás előkészí­téséhez.

Megosztom