Balázs Elemért elvarázsolja a közönség

Közel egy évig dolgozott Balázs Elemér zenész-zeneszerző az együttes legújabb lemezén. A Balázs Elemér Group albuma annyira friss és ropogós lesz, hogy szinte a gyárból érkezik az október 9-i lemezbemutató koncertre.

The New BEGinning
Négy év után új lemezzel jelentkezik a Balázs Elemér Group (BEG). Az album cí­me az újjászületésre utal, hiszen az együttesben két új énekes hallható: a nemzetközi zenei életben is keresett énekesnő, Szőke Nikoletta, valamint a fiatal, kiugróan tehetséges Szakonyi Milán. A lemezen három kiváló, Balázs Elemér számára meghatározó zenész (Pat Metheny, Oláh Kálmán, Vukán György) egy-egy szerzeménye is felcsendül. Mindezek mellett Balázs Elemér és Balázs József saját kompozí­ciói is helyet kaptak a korongon. A lemezen és a lemezbemutató koncerten két neves vendég is hallható: a világhí­rű szaxofonos, Tim Ries, valamint a kitűnő népdalénekesnő, Herczku ígnes – a hagyományokhoz hí­ven ugyanis egy magyar népdal is van az új albumon.

A lemez cí­me (The New BEGinning – Az új kezdet) utal arra, hogy két új énekessel bővült az együttes. Történt egyéb dolog is a zenekar életében?
Igen, szinte teljesen kicserélődött a Group. A régiek közül Balázs József és Czibere József maradt a csapatban, illetve én. A frissí­tés általában mindenkinek jót tesz.

A lemez is tartogat valami újat?
Bár eddig is jellemző volt ránk, de most még inkább a dallamosság felé mentünk. Balázs Józsi í­rt néhány slágert, amelyet remélhetőleg dúdolnak és fütyülnek majd. Ez a dzsesszben ritka. Persze az igényesség megmaradt, valahol a pop és a dzsessz közé helyezném ezeket a számokat.

Mennyi munka van az új albumban?
Nagyon sok, majdnem egy évig dolgoztunk rajta. És még nincs is teljesen kész. Október 9-re, a lemezbemutató koncertre készül el, ott lehet majd először kapni.

Izgul a koncert miatt?
Feszült tí­pus vagyok, már most izgulok. De nem is amiatt, hogy nem sikerül, hanem azért, mert manapság nem egyszerű közönséget toborozni. ím én bí­zom benne, ilyet nem hagynak ki az emberek. Fél éve nem játszottunk Budapesten. Este 7-kor kezdődik, í­gy az is el tud jönni, aki dolgozik. A MOM Kulturális Központban lesz, könnyű megközelí­teni, akusztikailag is tökéletes a koncertterem.

Mikor mondja azt, hogy na, ez a koncert most tényleg jól sikerült?
Szerencsés vagyok, mert eddig szinte mindegyik fellépésünk sikeres volt. Amikor felmegyek a szí­npadra, leülök a hangszer mellé, mindent elfelejtek, nem izgulok. Amint meglátom a közönséget, elvarázsolva érzem magam. Innentől pedig minden a legnagyobb rendben.

Tizenkét éves fia zongorázik. Tehetségesnek látja őt?
Elemér nagyon szeret zongorázni, és tehetséges is. Sőt, zeneszerzőként szintén megállja a helyét. Több mint száz kis darabot í­rt már, Vukán György zongorista elismerően nyilatkozott róla. Huszonhárom évig zenéltem együtt Gyurival, és nagyon hiányzik nekünk. A lemezen szerepel egy szerzeménye, én í­gy búcsúzom tőle.

Miben hasonlí­t önre a fia?
Tucatnyi hasonlóság van bennünk. Makacs, mint én voltam, ugyanakkor nemes lelkű, érzékeny gyerek. Kialakultak a saját gondolatai, amelyek szerint haladni szeretne. ím ez olykor beleütközik a szülei elképzelésébe.

Vannak amolyan közös, fiús programok?

Gyakran kimegyünk együtt a Városligetbe asztaliteniszezni, kosarazunk, beülünk egy moziba, vagy csak beszélgetünk otthon, tévézünk, és közben jókat nevetünk. Keveset vagyunk együtt, de azt a kis időt próbáljuk a lehető legjobban eltölteni.

Megosztom