Fessünk a diszkrimináció ellen

Immár negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 27-én a PsychArt24 művészeti maratont. A Magyarországon egyedülálló rendezvény 24 órájában hivatásos és amatőr, valamint mentális fogyatékossággal, illetve pszichiátriai betegséggel küzdő (art brut) festők dolgoznak majd együtt, hogy bebizonyí­tsák: a művészet mindenkié.

A festőmaratonon 24 óra, 25 kiló festék, 60 festőállvány, 400 ecset várja az alkotni vágyókat. Az idei rendezvény központi témája: Emberi kapcsolatok.

A PsychArt24 elnevezésű rendezvényt először 2010-ben rendezték meg. A hazánkban egyedülálló kezdeményezés alapvető célja az, hogy a mentális és pszichiátriai betegséggel élő, art brut művészek önértékelését erősí­tse, és az ellenük irányuló diszkriminációt csökkentse – méghozzá a művészet közös nyelvének segí­tségével.

„Az esemény különlegessége az is, hogy az art brut alkotók nemcsak mint művészek, hanem mint az esemény szervezői és lebonyolí­tói is részt vesznek a 24 órán át tartó művészeti kibontakozásban, hogy segí­tsék a művészek és a művészet barátainak munkáját.

A rendezvényen a közönség megismerkedhet az art brut művészekkel, akik nem képzett alkotók, de képeiken keresztül mégis megmutatják, hogyan érzékelik a körülöttük lévő világot. A különböző mentális problémákkal küzdő alkotók mind a társadalom valamely hátrányos helyzetben lévő csoportjának tagjai, akik a művészeten keresztül szeretnének bemutatkozni és érvényesülni” – mondja dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense, a Moravcsik Alapí­tvány Kuratórium elnöke, az esemény főszervezője.

A PsychArt24 eddigi 3 évének mérlege: 612 alkotó összesen 745 képek készí­tett el a kezdeményezésen felbuzdulva, ami jól mutatja, hogy a művészet valóban képes összehozni az embereket. Az idei festőmaraton központi témája: az emberi kapcsolatok. A 24 óra alatt készült alkotások közül pedig a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsa által legjobbnak í­télt képekből összeállí­tott válogatást a Moravcsik Alapí­tvány által szervezett kiállí­táson láthatja majd a nagyközönség.

A negyedik művészeti maraton 2013. szeptember 27-én pénteken, a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájában (IX. ker. Tűzoltó u 37-41.) a Kutatók Éjszakája programsorozat egyik nagyszabású rendezvényeként 12-kor veszi kezdetét, ahol egyszerre 60 alkotó dolgozhat a festőállványokon. A rendezvény megnyitóján 13:00 órakor köszöntőt mond: dr. Szél ígoston rektor.

Megosztom