Köszi a kávét!

Közösségépí­téssel egybekötött jótékonysági akciót szervez szeptember 27-én a Szemem Fénye Alapí­tvány. A Köszikávé-nap alkalmából az alapí­tvány arra buzdí­tja a közösségeket, hogy legalább 200 forinttal, azaz egy kávé árával támogassák az első hazai gyermekhospice-ház, a Dóri Ház működését.

A Szemem Fénye Alapí­tvány egy angliai hagyományt hí­v életre hazánkban a közösségi kávézás és adományozás népszerűsí­tésével. A kampányt a szigetországban évekkel ezelőtt a Macmillan Cancer Support indí­totta útjára World’s Biggest Coffee Morning (A Világ Legnagyobb Kávéreggele) néven.

A hazai akció célja, hogy elősegí­tse olyan közösségi összejövetelek megtartását, amelyeken pénzbeli adományok gyűjthetők az első hazai gyermekhospice-ház, a pécsi Dóri Ház fenntartásához. Az alapí­tvány arra kéri a közösségeket, munkavállalókat, klubokat, iskolákat, baráti köröket, hogy szeptember 27-én az amúgy is elfogyasztott kávéjuk, vagy éppen a saját maguk által szervezett programon kí­nált reggeli frissí­tők, sütemények jelképes árával – azaz fejenként legalább 200 Ft-tal – támogassák a Szemem Fénye Alapí­tvány munkáját.

A nap jelképe egy piros szivecskés csésze, ez látható a Köszikávé plakátján is. A plakáttal ellátott helyeken tehát biztosan lehetőség van a jótékonykodásra, de aki kedvet kap, saját programot is szervezhet.

A Köszikávé napján lehetünk bárhol, a lényeg, hogy az amúgy is elfogyasztani kí­vánt kávénkkal tehetünk hozzá a Köszikávé nap sikeréhez. A gyűjtőperselybe dobott adománnyal jelképesen fizetjük ki az általunk elfogyasztott süteményt vagy kávét, az összeget felajánlva a pécsi Dóri Házba látogató gyermekeknek. Az akcióból befolyt összeget a szükséges egészségügyi eszközök karbantartására és beszerzésére, valamint lelkiismeretes és szakmailag rendkí­vül felkészült munkatársak bérezésére fordí­tja majd az alapí­tvány.

A Szemem Fénye Alapí­tványról:
Több mint 2500 olyan család van Magyarországon, ahol gyógyí­thatatlan betegségben szenvedő gyermeket nevelnek. A folyamatos ápolás szüksége miatt az egyik szülő biztosan kiesik a munkaerőpiacról, ördögi kört indí­tva el ezzel, mely tovább rontja a család szociális helyzetét. 2010-ben a Szemem Fénye Alapí­tvány megnyitotta a Dóri Házat, mely Magyarország első gyermek-menedékháza. A Dóri Ház megalakulása óta kb. 50 családot fogadott be. Professzionális ápoló személyzet és képzett önkéntesek segí­tenek a gyermekek szimptómáinak enyhí­tésében, és a családok támogatásában.

Bővebb információ az esemény Facebook oldalán és az alapí­tvány honlapján elérhető.
Inspiráció a közös kávézáshoz: http://www.youtube.com/watch?v=LGSq6tUieVI

Fotó: Mihály László

Megosztom