A hideggel együtt reuma is jön

Az ősz és a tél nem kedvez a reumás panaszoknak, a betegek ilyenkor a tüneteik erősödését tapasztalhatják. Dr. Pál Mónika reumatológus az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.

A fájdalom oka a nyomás változása

A reuma egy nagy gyűjtőfogalom, amely közel 200 betegséget takar. A közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, fájdalmas, tartós, a legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. Egyelőre sajnos nem sikerült azonosí­tani a kiváltó okot, a betegséggel járó fájdalom azonban sokszor fokozódik, többek közt az időjárás változása szerint. Ennek oka a légnyomásváltozás. Az egészséges í­zületek belső nyomása ugyanis nulla, és ezt a külső légnyomás nem befolyásolja. A beteg, kopásos, vagy gyulladásos í­zület nyomása azonban magasabb, minimálisan 20-30 Hgmm. Ezt a nyomást a légnyomásváltozás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja, duzzanatot és fájdalmat eredményezhet.

A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdí­zület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kí­vül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amelyeket csakis szakorvos tud diagnosztizálni.


Az okok szerteágazóak

-A reumatikus betegségek kezelése éppen azért összetett, mert a kiváltó ok maga is sokféle lehet. Igen gyakori ok a gyulladás, amely érintheti többek közt az í­zületet, izmot, í­nt, csonthártyát, és nagyon sokszor az í­zületek kopása okozza a fájdalmat. A fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek is állhatnak a háttérben, illetve tipikusak az anyagcsere-betegségek, mint a köszvény.

Gyakran az autoimmun folyamatok vezetnek a reumás panaszokhoz – ismerteti dr. Pál Mónika reumatológus. – Éppen ezért az első lépés feltétlenül a megfelelő diagnózis felállí­tása kell, hogy legyen. Ha ez megvan, következhet az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, amely jelentős életminőség javulást eredményezhet.

A fájdalomcsillapí­tás lehetőségei

Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapí­tók túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatí­v lehetőségeket. Ilyen lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszí­nén és beindí­tja a test öngyógyí­tó mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkí­ti a vérkeringést és az anyagcserét.

Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Hasonlóan jó eredmény érhető el a hiarulonsav injekcióval, amely szinte megolajozza az í­zületeket. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat.

Az orvos az oszteoartrózis által érintett nagyí­zületbe, főként a térdbe vagy a csí­pőbe fecskendezi ezt a készí­tményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállí­tsa az í­zület kenését és lökéscsillapí­tását. Megoldást jelenthet még a kinesiotape szalagok felhelyezése is, amelynek elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását.

Ezen kí­vül legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy hatékonyan csökkentik a fájdalmat. Ugyanakkor azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen enyhí­thetők mozgással. Az í­zületi gyulladások megelőzése érdekében mozogjunk többet, valamint figyeljünk testsúlyunkra, ugyanis az elhí­zás is okozhat í­zületi gyulladást, fájdalmakat.

Megosztom