Az őszi nátha szövődményei

Az orrmelléküregek szerves részei a felső légutaknak, ennél fogva a felső légúti gyulladásokat – nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás – igen gyakran kí­séri az orrmelléküregek érintettsége is.

Egyszerű náthával is kezdődhet

Az orrmelléküregek az orrüreggel nyí­lások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borí­tott, levegővel telt csontüregek az arckoponya csontjaiban. Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkópikus méretű csillók továbbí­tják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Ha nátha, vagy felső légúti gyulladás következtében kialakult orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyí­lása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik – fejti ki részletesen a probléma okait Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész.

A váladék ezáltal nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom mutatkozik. A gyulladás még könnyebben alakul ki, ha a szellőzést akadályozó anatómiai eltérés van az orrban, például orrsövényferdülés.

 

Változó tünetek

Kezdeti állapotban a melléküreg-gyulladások tünetszegények lehetnek. A náthára jellemző tünetek elhúzódnak és feszí­tő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, a szemek felé sugárzó arcfájdalom alakul ki sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás mellett.

Fontos a megfelelő kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett képalkotó eljárások (röntgen, CT,) is segí­tik a tünetek hátterében álló okok felderí­tését. A kezelés során a legfontosabb a melléküregek nyí­lásainak szabaddá tétele, az üregek szellőzésének helyreállí­tása, a beduzzadt orrnyálkahártya orrcseppel való lohasztása. Kiegészí­tésként adható fájdalomcsillapí­tó, lázcsillapí­tó, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Fontos a rendszeres sóoldatos orröblí­tés.

 

Szövődményekkel járhat

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül idültté válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika. Kimutatott, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okoz, asztmában fokozza a tüneteket.

Az orr-melléküregek gyulladásának másik fontos szövődményi csoportja, ha a gyulladás túllép az üreg falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre is, í­gy okozhat agyhártyagyulladást, agytályogot, vagy a szemüreg gyulladását.

Megosztom