A férfiegészség női feladat?

Sok férfit a párja küld el szűrésekre, éppen ezért fontos, hogy mindkét nem tisztában legyen az egészséget fenyegető kockázatokkal.

A férfiak sokszor későn fordulnak orvoshoz

Külföldi és hazai felmérések is igazolják, hogy a nők nyitottabbak az életmóddal kapcsolatos információkra és gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak. Az erősebb nem tagjai ezzel szemben hajlamosak bagatellizálni a panaszokat, többségük csak a barátnője, felesége unszolására jelenik meg orvosi vizsgálaton. Ugyanakkor az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium adatai valamint a magyar lakossági felmérések alapján a férfiak többet dohányoznak és több alkoholt is fogyasztanak életük során, mint a nők. Tehát mindenképpen szükség van a női gondoskodásra a megelőzés és a korai felismerés terén.

Az Egyesült íllamok és hazánk férfilakossága körében is a szí­v-és érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb halálokot. Ezt követik a daganatos betegségek, mí­g a harmadik helyen az USA-ban a balesetek, mí­g Magyarországon az emésztőszervi megbetegedések állnak. A szí­v-és érrendszeri betegségek megjelenése férfiak körében már 50 éves kor előtt megkezdődik. Ezért rendkí­vül fontos a megelőzés és a korai megjelenés a szűrővizsgálatokon. A megelőzésben alapvető szerepe van az egészséges életmódnak és a szí­v-érrendszeri rizikófaktorok kiküszöbölésének.

Dr. Szentpály Emőke kardiológus szerint civilizált világunk egyik legfőbb problémája a mozgásszegény életmódból és a helytelen táplálkozásból eredő elhí­zás, mely további kockázati tényezők kialakulásához vezet, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vérzsí­r szint. Ezek külön- külön is előfordulhatnak, együttes megjelenésüket más néven metabolikus szindrómának nevezzük, mely állapot egy időzí­tett bombához hasonlí­tható. Látható, hogy a probléma gyökere sokszor a mozgásszegénység, í­gy rendkí­vül fontos a rendszeres, intenzí­v testmozgás.

A magas vérnyomás, valamint az emelkedett koleszterin- és vérzsí­rszint életmódváltással és gyógyszeresen is kezelhető, rendszeres kontrollja nagyon fontos. Ezeken kí­vül fontos rizikófaktor a dohányzás, mely sok esetben már fiatalon is jelentős elváltozásokat okoz.

Ideális esetben nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a legtöbb rizikófaktor éveken át némán, észrevétlenül károsí­tja a szí­v-érrendszert. Amikor váratlanul már a szövődmények jelentkeznek, sajnos gyakran végzetes következményekkel járnak. Mivel e téren szerepe van a genetikának is, családi halmozódás esetén nagyobb a betegség kialakulásának kockázata í­gy fokozottabb figyelmet igényel.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Az amerikai és a Magyar Kardiológiai Társaság ajánlása alapján csökkenhetik a kockázatokat:

-rendszeres testmozgás, a testsúly normalizálása

-a dohányzás mellőzése,

-a vérnyomás-, koleszterinszint és vérzsí­rszint normál tartományban tartása

-friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona és alacsony zsí­rtartalmú tejtermék, szárnyasok és halak rendszeres fogyasztása,

-a telí­tett- és transzzsí­rokat, hozzáadott cukrot és sót tartalmazó ételek
fogyasztásának visszaszorí­tása.

Ugyanakkor dr. Szentpály Emőke arra figyelmeztet, hogy hosszú évek mozgásszegény életmódját nem lehet egyik napról a másikra felszámolni. A hirtelen megkezdett, intenzí­v mozgás nem csak az í­zületek, de a keringési rendszer számára is jelentős megterhelést jelent. Ilyen esetekben egy jól felépí­tett, egyénre szabott terápiára van szükség, amely a beteg állapotát figyelembe véve, fokozatosan vezet eredményre.

Az életmódterápia és az esetleges gyógyszeres kezelés alapját pedig feltétlenül kardiológiai szakorvosi vizsgálat és a további rendszeres kontroll kell, hogy jelentse. Mindkettőben hatalmas szerep hárul a nőkre, hiszen a férfiak valóban könnyebben eljutnak orvoshoz, ha a párjuk kí­séri be őket, az otthoni étrendet és életmódot pedig szintén a hölgyek tudják eredményesebben befolyásolni.

Megosztom