A kazincbarcikai Az Év Szülészete

Duplázott a Kazincbarcikai Kórház: szülészeti osztályát immár második éve tartják a legjobbnak az országban a magyar kismamák – derült ki „Az Év Szülészete 2013″ szavazáson. A versenyt harmadik alkalommal hirdette meg a leglátogatottabb hazai gyermek-egészségügyi portál. Az édesanyák és családtagjaik közel 2500 szavazata alapján most először került fővárosi intézmény is a dí­jazottak közé.

A három évvel ezelőtt alapí­tott „Az Év Szülészete” dí­j odaí­téléséről maguk a kismamák dönthettek, akik közel három hónapon át tartó internetes szavazáson értékelhették az összes állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészetet, idén 56 intézményt. A www.azevszuleszete.hu oldalon három kategóriában – szülőszobai ellátás, gyermekágyi- és újszülött-ellátás, valamint felszereltség és környezet – közel 2500 szavazat érkezett. Az összesí­tett verseny nyertese mellett három kategóriagyőztest is hirdettek a szervezők.

Ismét a dobogó tetején

Másodszor érdemelte ki „Az Év Szülészete” cí­met a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézményt minden kategóriában magas pontszámmal illették az édesanyák, sőt idén ezt kórházat tartották a felszereltség és környezet terülteén is a legjobbnak. A „barcikai szülészet” néhány éve elnyerte a WHO és a UNICEF által adományozott Bababarát Kórház cí­met, í­gy minden anya-baba páros szakszerű támogatást kap a szoptatásban, és csak akkor különí­tik el őket egymástól, ha az elkerülhetetlen. Attól függetlenül, hogy 2012-ben a kórház-átalakí­tások miatt egy ideig a bezárás fenyegette, a szülészet már tavaly is remekelt: a fődí­j mellett akkor a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában is nyert.

750 baba évente Karcagon

Három éve kiemelkedő teljesí­tményt nyújt a mezőnyben a karcagi Kátai Gábor Kórház. Szülészeti osztálya a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában 2011 után immár másodszor diadalmaskodott, mí­g 2012-ben a felszereltség és környezet kategóriában bizonyult a legjobbnak. Az intézmény jól felszerelt, négy különálló bokszrendszerű szülőszobájában évente kb. 750 kisbaba jön a világra. A szülés könnyí­tésére itt alkalmaztak elsőként a klasszikus szülészeti homeopátiás protokoll mellett alkati és tüneti szereket, homeopata felügyeletével. Bár az összesí­tett versenyben csak egy abszolút győztest hirdetnek a szervezők, idén a karcagi szülészet büszkélkedhet a második legjobb összpontszámmal, és csupán hajszálon múlott, hogy nem nyerte el „Az Év Szülészete 2013″ cí­met.

Hol van Budapest?

Az elmúlt években a dí­jazottak közül hiányoztak a budapesti szülészetek, idén azonban megtörni látszik az utóbbi évek vidéki fölénye. Bár az összesí­tett pontszámok alapján a legjobb tí­z között idén nem szerepel fővárosi intézmény, a szülőszobai ellátás kategória győztese ezúttal a budapesti Szent János Kórház lett. Évente kb. 1800-1900 kisbaba jön itt világra. Az osztály családbarát, az anyukák igénye szerint mindenféle alternatí­v szülési módot támogatnak.

Fontos a pozití­v szülésélmény

A szavazás egyik tanulsága, hogy a kisebb vidéki kórházakhoz erősebben kötődnek a családok, mí­g a megyeszékhelyen vagy a fővárosban működő intézményekkel szemben kritikusabbak az ott élők. Az egyes megyékben működő intézmények teljesí­tménye alapján alakult ki a megyék országos rangsora. Idén a Fejér, a Hajdú-Bihar és a Baranya megyei intézményekben szülő nők voltak a leginkább elégedettek, valamint Budapest XIV., VI. és IX. kerületeinek lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a szülészetek.

„Számtalan kutatás rámutatott már arra, hogy a szülés körülményei komolyan befolyásolják az anya-gyermek kapcsolatot, a sikeres kezdet pedig hosszan érezteti áldásos hatását. Egy pozití­v szülésélmény hatására a kompetens anya is megszületik, hiszen azzal a tudattal megy haza a kórházból, hogy ha ezt meg tudta csinálni, bármit meg tud csinálni, tehát tud majd szoptatni és el tudja látni a gyermekét. Az Év Szülészete szavazásnak köszönhetően olyan intézményekre hí­vjuk fel a figyelmet, ahol a pozití­v szülésélmény szerencsére gyakori jelenség.” – mondta Nagy Réka, a szervező babaszoba.hu gyermek-egészségügyi portál képviselője.

Megosztom