Tudatos életmód gyerekkorban is

Közel 400 ezer diák vehetett részt az elmúlt 10 évben a NUTRIKID® programon, ahol a gyerekek játékos keretek között sokat tanulhattak az egészséges étkezés a rendszeres sportolás fontosságáról. Ennek köszönhetően pedig remélhetőleg nagyobb valószí­nűséggel válik majd belőlük tudatos felnőtt, aki mindig szem előtt tartja a saját – és családja – egészségét.

10 év, 3100 iskola, 4000 ezer diák
2003-ban Magyarországon elsőként indí­tott egészségnevelő programot a Nestlé Hungária Kft. általános iskolások számára a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával. A kiegyensúlyozott táplálkozást és megfelelő mozgást oktató programhoz összesen 3100 általános iskola csatlakozott a kezdetek óta. így közel 400 ezer kisiskolás pillanthatott bele az egészséges életmód titkaiba.
„Az elmúlt 10 évben a magyarországi általános iskolák 85%-a vett részt az ingyenes programban. A sikert nem csupán a csatlakozó iskolák száma mutatja, hanem az is, hogy hatására országszerte tudatosabban gondolkodnak a kiegyensúlyozott életmódról a diákok” – mondja Michael Nixon ügyvezető igazgató. Az oktatóprogramra –
amelyhez továbbra is bármely általános iskola csatlakozhat – a vállalat több mint 215 millió forintot költött.

Hiánypótló oktatóprogram
Magyarországon a 7-14 éves gyermekek 25 százaléka túlsúlyos, a 15-18 évesek 2,5 százaléka pedig érintett szí­v-és érrendszeri megbetegedésekben. Emellett a hazai felnőtt lakosság körében megfigyelhető táplálkozási hibák már a 14-15 éves gyermekek étkezésében is észlelhetők . „A rossz táplálkozási szokások kialakulásának megelőzése szempontjából is fontos a program, ugyanakkor hiánypótló volt 2003-ban és jelenleg is az” – hangsúlyozza Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Fontos a főtt étel
A kezdeményezés hatására a gyermekek országszerte tudatosabban gondolkodnak a helyes táplálkozásról és mozgásról. A programnak köszönhetően tí­zből kilenc tanuló tartja fontosnak a rendszeres étkezést. Az oktatásban résztvevő diákok 10 százalékkal többen emlí­tették a főtt étel fontosságát azokkal a gyermekekkel szemben, akik nem találkoztak még a programmal .

Megosztom