Szőrös vitaminbomba

Az őszibaracknak számos fajtáját ismerjük, fehér és piros húsú termése mellett népszerű a lapos változata is. A nektarin csak külsejében különbözik, hatása ugyanolyan, mint szőrös rokonának. íme 11 dolog, amiért érdemes ezeket a gyümölcsöket nap mint nap fogyasztani.

Magnéziumot tartalmaz, amely jó hatással van az izmokra, egyensúlyban tartja a vérnyomást. Ezenkí­vül segí­t, hogy a kalcium megfelelően beépüljön a szervezetbe, ezáltal a csontok erősí­tésében is szerepe van.

Jó kiegészí­tője a fogyókúrás étrendnek, mert egy átlagos méretű barack csupán 67,5 kilokalóriát tartalmaz, emellett sok ví­z van benne, az egyik legjobb tisztí­tó hatású gyümölcs.

Antioxidánsokban gazdag, ezért csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét.

Enyhe hashajtó hatású, kisgyermekek és felnőttek egyaránt alkalmazhatják székrekedés esetén.

Magas az A-vitamin-tartalma. Egy felnőtt napi A-vitamin-szükséglete 1,5 mg, ami segí­t a bőr, a nyálkahártya és a szem egészségének megőrzésében.

A népgyógyászatban használták a várandóssággal együtt járó reggeli rosszullétek ellen, mert csökkenti a hányingert.

Otthon készí­thető arcpakoláshoz egy kockára vágott őszibarackot keverjünk össze 2 dl natúr joghurttal és egy felszeletelt kí­gyóuborkával. Mindezt turmixoljuk össze, a krémet vigyük fel arcbőrünkre, s 20 perc elteltével mossuk le ví­zzel.

A pattanásos és száraz bőr kezeléséhez gyakran alkalmazzák, mert sok B-vitamin található benne, amely segí­t a sebek gyógyulásában, és üdévé, rugalmassá varázsolja a bőrt.

Napi rozsszükségletünk 25-30 gramm. A barackkal ezt tökéletesen bevihetjük szervezetünkbe, ezáltal serkentjük az emésztést.

Narancssárga szí­nét a béta-karotinnak köszönheti, amely csökkenti a szí­vbetegség és egyes ráktí­pusok kialakulásának az esélyét.

Vértisztí­tó hatása régóta ismert, és magas C-vitamin-tartalma miatt kiváló immunerősí­tő.

Megosztom