Tanszertúra – A roham utolsó percei jönnek

A GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének adatai azt mutatják, hogy a hipermarketek által idén – az előrehozott iskolakezdési akciók ellenére – a szülők júliusban nem rohamozták meg az üzleteket. A kutatók a korábbi évek tapasztalatai és az idén iskolába lépő tanulók számának emelkedése miatt augusztusban a forgalom megnégyszereződésére számí­tanak. Az átlagárak a legtöbb kategóriában csökkentek – feltehetően az akciók miatt.

Nyakunkon a tanév kezdete, ami számos gyermekes családnak okoz fejtörést és jelent kiadásokat. GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területe által a hipermarketekben folyamatosan gyűjtött és elemzett adatok előre jelezhetik, vajon a tavalyi évhez képest a családoknak többe fog-e kerülni az idei iskolakezdés. Ebben az évben a törvényi szabályozás miatt több elsőosztályos tanuló kezdi meg az iskolát, mint a megelőző években. Ennek ellenére az adatok tanúsága szerint a hipermarketekben vizsgált időszakban, azaz július végéig, egyelőre nem jelentkezett a roham. Az igazi dömping augusztusban várható.


Iskolatáska 10 ezerért

ítlagosan 10 000 forintot költenek a szülők iskolatáskára a JátékNet.hu friss statisztikái szerint, de egy induló tanszercsomag ennek több mint duplájába kerül. Az iskolakezdéshez szükséges felszereléseket a vásárlók jellemzően egy helyről szerzik be, és a többség előrelátó, sokan már júniusban elkezdték a készülődést, habár akad, aki csak szeptember első hetében kap észbe. A webáruház vásárlási adataiból az is kiderült, hogy az idei év nagy slágere a Monster High.

A magyar családok gyermekenként átlagosan 22 000 forintot költenek az alap iskolaszerekre (füzetek, rajzfelszerelés, í­rószerek stb.) online vásárláskor. Ehhez jönnek még az olyan kiegészí­tő felszerelések, mint az iskolatáska, a tolltartó vagy éppen a tornafelszerelés és a tankönyvek: utóbbiak önmagukban is 10-15 000 forinttal dobják meg az iskolakezdés költségeit. A portál statisztikáiból az is kiderül, hogy iskolatáskára átlagosan körülbelül 10 000 forintot szánnak a családok, de minden tizedik vásárló több mint 15 000 forintot költ el csak erre. A füzetek esetében sem mindenki az olcsó kategóriát keresi: az augusztusban eladott füzeteknek mindössze egyharmada volt 60 forint alatti, a többi vásárló drágább, jellemzően mesefigurás vagy sportcsapatos termékeket választott.

Kényelmesen az internetről

Az online vásárlók többsége egy helyen szerzi be az iskolakezdéshez szükséges felszereléseket: a JátékNet.hu adatai szerint jellemzően több mint 30 terméket rendelnek egyszerre azok, akik az iskolai felszerelések között válogatnak. Ők a füzetek mellett elsősorban az alap í­rószereket szerzik be, í­gy például órarendet, rajzfelszerelést, füzetcí­mkéket és borí­tókat, illetve ceruzákat és tollakat vásárolnak, de népszerűek ilyenkor a kulacsok és az uzsonnás dobozok is. „Vásárlóink többnyire épp a kényelem miatt választják az online beszerzést, hiszen í­gy pár kattintással mindent egy helyről megrendelhetnek, miközben több mint 1600 féle iskolakezdéshez kapcsolódó termék közül válogathatnak” – mondta el Bognár íkos ügyvezető igazgató. – „Most induló mobiloldalunkat is azért hoztuk létre, hogy a szülők számára még jobban megkönnyí­tsük az iskolakezdést, hiszen í­gy akár nyaralás vagy munka közben is megvehetik a tanszereket” – tette hozzá. Sokan már június végén elkezdik a készülődést az iskolára, de a főszezon egyértelműen augusztusra esik: a vásárlások közel fele erre a hónapra koncentrálódik. „Ugyanakkor szeptember elején még egy hullám várható, sokan ugyanis az első szülői értekezlet után szembesülnek vele, hogy miket kell még beszerezni a gyermekük számára” – mondta Bognár íkos.

 

Forrás: figyelo.hu

Megosztom