2018.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Boldogság klikkelésre

Az internet óriási lehetőséget nyitott használói számára.

Dr. Erős Erika
2013.08.24  10:30   frissítve: 2013.08.24 14:57
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az internet óriási lehetőséget nyitott használói számára. Az ismeretek megszerzése, a kommunikáció terén korábban elképzelhetetlen könnyedséget és sebességet jelent. Az új keretek azonban akár veszélyeket is rejthetnek.
Az interneten olvasható információk sokszor megtévesztők, sőt hamisak is lehetnek. Különösen igaz ez egy speciális területre, mely egyre nagyobb teret hódít magának: az ismerkedés, párkeresés a neten. Korunk egyik legnagyobb nehézsége az, hogyan és hol találhatunk párt magunknak. Nincsenek olyan helyek, rendezvények, ahol ismerkedni lehet anélkül, hogy ne merüljön fel a zaklatás, tolakodás bélyege.

Szórakozóhelyen csak ritkán köttetnek hosszabb távú kapcsolatok, a legtöbben eleve előítélettel bírnak az ilyen ismerkedéssel szemben. Régen „nem illett", ma „nem érdemes" utcán ismerkedni: mindenki célirányosan rohan valahova, de leginkább autóban ül. Tehát marad az iskola, a munkahely, a meglévő társaság. Szóval elég hamar bezárul a kör.

Az is igaz, hogy egyre több a belső gát: a férfiak mostanában félénkek, elfelejtik, hogy az ő dolguk az udvarlás, legtöbbször elképzelhetetlennek tartják, hogy megszólítsanak egy nőt, mert félnek a kudarctól. Persze a nők sem bátorítóak, ők meg mosolyogni, kedvesnek lenni felejtenek el. Így egyre több ok van arra, hogy a net legyen az a hely, ahol párt keressünk.

 

Miért lett népszerű?

Előnye, hogy nem kell szemtől szembe állni, kevesebb bátorság szükséges, és több szemfényvesztésre vagy kegyes hazugságra van mód. Csevegni lehet úgy is, hogy nem jó a frizurám, borostás vagyok. Most úgy tűnhet, hogy leértékelem az ismerkedés ezen formáját. Pedig nem így van! Csakugyan sajnálom, hogy sokan gép mögé bújva próbálnak bemutatkozni, de hiába fintorognak sokan, jelenleg ez talán a legszélesebb tér az ismerkedésre. Persze nem szabad elfelejteni a hiányosságait, amelyekre már utaltam. Viszont a választási lehetőség is bővebb és egyértelműbb, mint máshol. Itt (remélhetően) mindenki ugyanazt akarja.

 

Minél előbbi találkozás

A párkeresési folyamatnál azt javaslom, hogy ne sokáig maradjunk a virtualitásban. Egy személyes találkozás rengeteg dologra deríthet fényt, mielőtt még egy nem létező partnerbe szeretnénk bele a hosszú beszélgetések során. Jogos a kérdés, hogy jön ide a szex? Tabuk nélkül el kell ismerni, hogy a net ezen a téren is új utakat nyitott meg. Megfelelően kezelve ezek az utak adhatnak pozitívumot, és akárcsak az ismerkedésnél, itt is egyidejűleg jelennek meg a veszélyek.

Az interneten rengeteg szexuális tartalmú oldalt, pornográf képet, videót lehet találni. Ha egy felnőtt ismereteket szeretne gyűjteni, ötleteket szerezni életének színesítéséhez, akkor ez akár használható forrás is lehet - kellő kritikával.Gyógyír a távolságra

Új lehetőséget jelent, ha a szerelmespárnak hosszabb időt egymástól távol kell töltenie. A webkamera révén ilyen esetekben sem kell lemondani egymás élvezetéről: lehet becézni, látni egymást, csak az érintés és az illatok hiányoznak. A korábbi, teljes nélkülözésnél ez sokkal többet nyújt, akár erotikus játék és élmény is kialakulhat ennek keretében. Segít, hogy kibírjuk a szerelmünk kényszerű távollétét.

A szex ilyen formáját többen azonban nem egy meglévő kapcsolat speciális helyzetében használják, hanem a valóságban el nem érhető élményeket hajszolnak így. Egyre többen élnek ilyen kettős életet. Alig várják, hogy jöjjön az este, és csábító szexistennőként vagy szexlovagként tobzódjanak az erotikában. Amit a valóság nem ad meg nekik, azzal a virtualitás becsapja őket.

 

Ha lenne két életem...

Bizonyára sokunknak a fejében megfordult már ez a gondolat, de érzelmileg érett személyként fel tudjuk mérni a valódi értéket. Aki viszont nem erre használja az internet adta lehetőségeket, saját magát is becsapja. Megéri ez? Míg párjuk a szomszéd szobában tévét néz, addig ők szenvedélyes viszonyt élnek meg, csakhogy egy másik, virtuális partnerrel. A virtuális élmény tölti ki gondolataikat, míg a valós kapcsolat egyre inkább kiürül, elsorvad. Az igazi baj akkor következik be, ha az illető szex-függővé válik.

A szexfüggőség olyan betegség, mint a drog. Nem kitalált alibi arra, hogy miért csalja meg valaki a partnerét, mint ahogy ezt egyesek gondolják. Jellemzője, hogy a benne szenvedő életminősége romlik, belső feszültségtől szenved, emberi kapcsolatai leépülnek. Folyamatos kényszert érez arra, hogy naponta több órát töltsön olyan szexuális aktivitással, amelyet nem egy érzelmileg magalapozott párkapcsolaton belüli vágy vezérel.

Ennek egyik formája a cyberszex, amely egyre jobban terjed. Véleményem szerint a jövő szexológiájának egyik fő kihívása lesz. Nőket és férfiakat is érint, de az utóbbiakat kilencszer gyakrabban. A nőket inkább a kapcsolatkeresés sodorja bele, így gyakran érzelmi kudarchoz, sérüléshez vezet náluk. A férfiakat maga a szexuális élmény, a kaland hajtja, de mindez olyan fokra juthat, hogy képtelenek mindennapi életüket, feladataikat ellátni, és súlyos elszigetelődéshez, társadalmi „lecsúszáshoz" is vezethet.

Mindezek alapján lehet játszani a neten, de idejében kapcsoljunk, és mindig tudjuk kívülről látni annak mértékét. Nehogy feláldozzuk a valóság itt és most megélhető boldogságát, mert hiába próbálunk újra klikkelni, nem kapunk új életet.

 

Önbizalom növelő virtuális kapcsolat

Volt egy páciensem, aki közel 20 évig élt olyan házasságban, ahol nem működött az intimitás. Inkább egymás mellett éltek, külön szobában aludtak. Nőként minden önbizalmát elvesztette, nőiességét képtelen volt megélni. Az interneten kezdett el ismerkedni és szerelembe esett egy külföldi férfivel. Ebben a „kapcsolatban" kapott hosszú idő után bókokat, élte át azt, hogy várják, vágynak rá és hiányzik. Az itt szerzett élmények fokozatosan oldották a szorongásait, adtak hitet arra, hogy vonzó nőnek érezze magát.

A netes szerelem a valóságban nem teljesült be, de betöltötte a feladatát, mert a nő felismerte, mire van szüksége, elkezdte rendezni az életét házasságában. Az őt megbéklyózó, leértékelő viszony nem volt kimozdítható nyugvópontjáról, így elváltak, jelenleg egy új kapcsolata alakul, ahol értékelik nőként és boldog. Nála nem vitás, sokat köszönhet a netes szerelmeskedésnek, ugyanis egy idő után - mint a valós szerelemben -, az erotikus témák az internetes kommunikációban is felbukkantak.

Itt muszáj beszélni kényes dologról is, mert más mód nincs a vágy kifejezésére. Ez rákényszerít, megtanít arra, hogy az érzésekről és a szexről beszéljünk, ami fejlesztheti az érzelmek kifejezését, a kommunikációt és egyben nagyon izgató is.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás