Sportolhatunk trombózis után?

A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nem csak a fájdalom, és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

Ez különösen igaz azokra, akik hivatásszerűen, aktí­van sportoltak, de valamennyire érint mindenkit, aki valamilyen mozgással is szí­nesí­tette az életét. Professzor dr. Blaskó György főorvost kérdeztük arról, hogy lehet- e egyáltalán sportolni trombózis után, és milyen mozgásokat kerüljünk, vagy részesí­tsünk előnyben.
Az edzést nem kell abbahagyni trombózis után sem, hiszen ha azt mértékkel végezzük, akkor jó hatással van a betegségre, és az egész szervezetre is. ez azonban nem jelenti azt, hogy minden mehet ugyanúgy tovább, ahogyan előtte.

Alsó végtag trombózisa esetén kerülendőek az olyan sportok, amik erősen terhelik a lábakat, felső végtag trombózisánál pedig a kezek extrém terhelését kell kiküszöbölni. A sérülésveszélyes sportok – a véralvadásgátlók szedése miatt – szintén tiltólistára kerülnek. Sajnos, a versenyszerű mozgások legtöbbjéről is le kell mondania a betegnek, mivel azokat egyébként sem bí­rná már elvégezni.
Nincsenek preferált mozgásformák.

Sokféle sport közül válogathat az ember, de egy trombózis után kétszer is meggondolja, mibe vágjon bele. A szakember szerint a fontos az, hogy a választott mozgás biztonságos legyen, ezen túl azonban szabad a pálya.
„Különösen preferált mozgásformák nincsenek, a lényeg a mértékletesség, és persze az is komoly befolyással bí­r, hogy a trombózis hol alakult ki. Hogy biztosan minden rendben legyen, és ne kezdjünk olyan mozgásformába, ami veszélyes lehet, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”

Tiltólista van

Mí­g kifejezetten preferált sport nincs trombózis esetére, addig akadnak szép számmal olyanok, melyeket ajánlatos elkerülni. Professzor dr. Blaskó György főorvos szerint:

„Ha valaki a trombózis után szeretne sportolni, akkor kerülje a versenysportokat, mivel azok nagyon megterhelőek a szervezetre. A test – test elleni mozgásformák is kiesnek, í­gy a boksz, birkózás, illetve az akciódús küzdősportok mindegyike. Ezen kí­vül mindenképpen kerülni kell a hirtelen, nagy erőkifejtést igénylő sportokat, mint amilyen például a súlyemelés. A balesetveszélyes technikai sportok (autó-, motorverseny, motocross stb) kerülendők.”

Megosztom