Trükkös tolvajok a benzinkutaknál

Tankolás közben sokan megfeledkeznek a legelemibb biztonsági szabályokról is. Kiszállnak a kocsiból és kinyitják a tanksapkát vagy egyszerűen átadják a kulcsot a benzinkutasnak, majd bemennek a shopba. Mindeközben az ajtók nyitott állapotban maradnak – sőt esetenként még az ablakok is le vannak húzva. Ezt kihasználva a trükkös tolvajok egyre pimaszabb módszerekkel lopnak el ilyenkor hátrahagyott kézitáskákat, kisebb-nagyobb értékeket az úgynevezett anyós ülésről.

A legtöbb autós azért áll meg a benzinkutaknál, hogy feltöltse üzemanyagtankját, és esetleg igyon egy kávét. Eközben a csibészek pedig a lezseren az ülésen hagyott értékeinkre pályáznak.
A tolvajok esetenként szintén autóval érkeznek, de ők nem benzint tankolnak, hanem értéktárgyakat akarnak eltulajdoní­tani.

Egyikük kiszáll a kocsiból, lopva odalép az áldozat kocsijához, esetenként le is guggol, hogy ne vegyék észre. Egy gyors mozdulattal kinyitja a szerencsétlen autós ajtaját, kiemeli kézi táskáját, azonnal visszapattan saját kocsijába és nagy sebességgel távozik a helyszí­nről. Mire az áldozat észbe kap, már bottal ütheti a nyomát.

Amikor végre a benzinkúthoz érünk, nemcsak a benzintankot töltjük tele, hanem mi is lazulunk egy kicsit. Egy-két perc kikapcsolódás nagyon jót tesz a sok ülés után. Végre kiszállhatunk, kinyújthatjuk végtagjainkat, ha szükséges, iszunk egy kávét vagy a mellékhelyiséget vesszük igénybe.

Nagyon sokan annyira várunk már erre a kis lazulásra, hogy mindeközben megfeledkezünk a legelemibb elővigyázatosságról is. Ezt használják ki a gátlástalan bűnözők, akik azonnal akcióba lépnek, és a nyitva hagyott ajtón keresztül kiemelik az ülésen felejtett kézitáskánkat vagy egyéb értékeinket.

Tippek, hogyan védekezzünk

1) Szinte valamennyi benzinkút fel van szerelve kamerarendszerekkel, de ez közel sem jelenti azt, hogy ott ne követnének el lopásokat. Sajnos a jelek szerint a bűnözőket egyre kevésbé rettentik el ezek a kamerarendszerek. A későbbi nyomozást természetesen segí­tik a felvételek, bár ezek a tolvajok vélelmezhetően lopott kocsikkal távoznak a helyszí­nről, illetve baseball sapkával és más módon igyekeznek “rejtőzködni”. A felvételek azonban ennek ellenére segí­tik a hatóságokat a tolvajok beazonosí­tásában.

2) Ha egyedül közlekedünk, akkor úgy szálljunk ki az autónkból, hogy azonnal zárjuk le a központi zárat! Előzetesen a leengedett ablakokat is húzzuk fel! Még ha csak néhány percig is tart egy fizetés a pénztárnál, akkor is legyünk következetesek. A csibészeknek elegendő csupán néhány másodpercnyi idő, és eltulajdoní­tják értékeinket. Soha nem tudjuk, mikor toppan be az a személy, aki lopni akar – sokkal jobb ezért, ha óvatosak vagyunk.

3) Attól függetlenül, hogy le van zárva a központi zár, semmilyen “provokáló” hatású értéktárgyat ne hagyjunk az autóban. A pénztárcánkat és iratainkat pedig mindig tartsuk magunknál. Ha valamilyen kisebb értéktárgy van velünk, azt a kesztyűtartóba célszerű bezárni. Nagyobb tárgyakat pedig értelemszerűen a csomagtartóba helyezzük el.

4) Semmiképpen se adjuk ki kezünkből a gépkocsink indí­tókulcsát, és főleg ne hagyjuk közben magára az autónkat! Amí­g a benzinkutas nem végez a tankolással, lehetőleg maradjunk a kocsi közvetlen közelében. Egy esetleges lopást követően nem várhatjuk el a felelősségvállalást tőle, ha átadtuk neki a slusszkulcsot.

5) Nem egy hátrány, ha egy kis paranoiával tartjuk szemmel a benzinkútnál a környezetünket. Ne feledjük, hogy nem vagyunk egyformák! Egy kocsiban hagyott laptop, mobiltelefon vagy kézitáska számunkra közömbös, de a csibészeknek azonnal felkelti az érdeklődését a könnyű zsákmányszerzési lehetőség. Ha hosszabb ideig maradunk bent a benzinkúton, mert szeretnénk elfogyasztani egy szendvicset – akkor még a navigációs eszközünket is gyorsan szereljük le és helyezzük be a kesztyűtartóba. A szélvédőre erősí­tett tartószerkezetet is vegyük le, mert ellenkező esetben ez egy világos jelzés a tolvajok számára.

Kiket figyelnek a tolvajok?

Elsősorban az egyedül utazó nők, és a professzorként szórakozott férfi vezetők vannak kitéve ilyen tí­pusú bűncselekményeknek. De mindenkinek ajánlom a fenti irányelvek követését kedves Olvasó, hogy ne érhessen kellemetlen meglepetés. Ezek a tengerentúlon már elterjedt trükkök, nyilvánvalóan hozzánk is be fognak gyűrűzni előbb vagy utóbb. Nem árt résen lennünk. Ahogy a közmondás is mondja; “Jobb félni, mint megijedni!”

 

Megosztom