Kövér a kisbabám?

“Rendben van-e az, hogy két hónapos unokám, aki 3760 grammal született, most 6900 gramm, két hónap alatt majdnem megduplázta a súlyát? Nem elég neki az anyatej, tápszerrel kell pótolni, ha nem kap elég tejet, ordí­t. Egy-egy etetéskor 180-210 grammot eszik.” Egy aggódó nagymama

dr. Felkai Mária gyermekorvos, fejlődésneurológus

Kedves Nagymama!

Nagy a különbség az előző és a mostani generáció csecsemőtáplálása között. Régen szinte poroszos szigorúsággal folyt a szoptatás: csak háromóránként kaphatott enni a baba. Ha hamarabb jelzett éhséget, különböző „trükkökkel” (ringatás, tisztába tevés stb.) próbálta húzni az időt az anyuka. Ha tovább aludt, föl kellett ébreszteni. Ma az igény szerinti szoptatást javasolják: akkor egyen a csecsemő, amikor éhes.
Mindkét felfogásnak megvan az előnye és a hátránya. Az időre történő etetés garantálja, hogy az újabb adag táplálék üres gyomorba érkezik, ami segí­ti a tökéletes emésztést. De nem veszi figyelembe a baba aktuális állapotát, ha például fáradtabb és tovább tart, mí­g kipiheni magát, vagy a sok ingertől felajzva hamarabb „elégette” a táplálékot.

Az igény szerinti szoptatás maximálisan figyel a baba igényeire. Buktatója azonban, hogy minden sí­rást az éhség jelének tekint az anyuka, és azonnal mellre teszi a csecsemőt, aki megnyugvást keresve újra és újra szopni kezd, függetlenül a gyomor teltségi állapotától. így a szükségesnél rendszeresen többet eszik, ami túlzott súlynövekedéshez vezet. A súlyfölösleg csecsemőkorban is megterheli a szí­vet, és képes lassí­tani a mozgásfejlődést. Ráadásul a folyamatosan táplálékkal terhelt gyomor és bélrendszer nem tud megbirkózni ezzel a dömpinggel, az emésztés elégtelenné válik: jön a puffadás, hasfájás, a gyakori, spriccelő széklet. Emiatt a baba sí­róssá válik, minden sí­ráskor újra mellre teszik, a hasfájás fokozódik.

A megoldás az arany középút, két tény figyelembevételével. Az egyik, hogy a kizárólag anyatejet vagy tápszert fogyasztó csecsemő gyomra kb. három óra alatt ürül ki. Tudnunk kell azt is, hogy a napi adag annyiszor 150 gramm anyatej vagy tápszer, ahány kiló a csecsemő. Egy négykilós baba napi adagja például 4×150 = 600 gramm. Ha naponta hatszor szopik, akkor ez alkalmanként kb. 100 grammot jelent. A fentiek ismeretében a továbbiakban a csecsemő igényeire támaszkodhatunk: hagyhatjuk tovább aludni, engedhetjük fél-egy órával hamarabb enni, alkalmanként többet, máskor kevesebbet, ahogy igényli. A lényeg, hogy napi adagját nagyjából elfogyassza, és súlya hetente 150-200 grammot növekedjen.

 

Gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseiket várjuk a pf@csaladilap.hu e-mail cí­men, vagy postai cí­münkön (1053 Budapest, Kecskeméti u. 5.).

Megosztom