Régi kedvenc, új í­zekkel

A zöldborsót régóta fogyasztjuk kellemes, édeskés í­ze és magas vitamintartalma miatt. Bár a jól ismert, klasszikus fogások mindig jólesnek, ezúttal változatosabb recepteket gyűjtöttünk csokorba.

Levesfeta sajttal és bazsalikommal í­zesí­tve

Hozzávalók:

  • olí­vaolaj
  • 1fej apróra vágott hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 dkg borsó
  • 1 burgonya, hámozott és kockára vágott
  • 1 liter csontlé
  • Fél teáskanál szárí­tott bazsalikom
  • 10 dkg feta sajt
  • só és bors

Elkészí­tése
Az olí­vaolajat felmelegí­tjük, s az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott burgonyát, valamint a zöldborsót. Összekeverjük és felöntjük csontlevessel, ezután pedig felforraljuk. A burgonyát és a zöldborsót puhára főzzük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a bazsalikomot. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Belekeverjük a feta sajtot, sózzuk, borsozzuk és pépesre turmixoljuk. Tálalás előtt melegí­tsük fel újra, í­zlés szerint reszelt feta sajttal, bazsalikom- vagy mentalevéllel dí­szí­thetjük.

 


Krémdobjuk fel curryvel

Hozzávalók

  • fél fej karfiol
  • 1 csésze zöldborsó
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2-3 teáskanál currypor
  • só és bors, í­zlés szerint

Elkészí­tése
A karfiolt és a zöldborsót ví­zben puhára főzzük és leszűrjük. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a curryport, í­zlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Összekeverjük és botmixerrel vagy turmixgéppel addig pépesí­tjük, amí­g kenhető állagúvá nem válik. Pirí­tós kenyérrel vagy pirí­tott, szeletelt bagettel kí­nálhatjuk.

 

Tésztaparmezán sajttal megszórva

Hozzávalók:

  • 2 és fél csésze friss, hántolt borsó
  • 1 csomag tészta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 egész citrom
  • 2 evőkanál citromlé
  • olí­vaolaj
  • 1 csésze finomra reszelt parmezán sajt

Elkészí­tése
A zöldborsót kevés ví­zben puhára főzzük, és amikor elkészült, leszűrjük. A tésztát sós ví­zben megfőzzük. A leszűrt, lecsepegtetett borsóhoz hozzáadjuk a citromlevet, két gerezd fokhagymát préselünk bele, ezután hozzákeverjük az egész citrom lereszelt héját, az olí­vaolajat és a parmezán sajtot. ízlés szerint sóval fűszerezzük. Alaposan összekeverjük és turmixgépben puhára mixeljük. Egy krémszerű masszát kapunk. Tálalás előtt összekeverjük a tésztával, és dí­szí­tésként parmezán sajtot reszelünk a tetejére.

Befőttüvegbe zárva

Hozzávalók

  • egy és negyed csésze fehérborecet
  • egy és negyed csésze ví­z
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál fehér cukor
  • 1 kiló zöldborsó héjában
  • 4 gerezd fokhagyma, szeletelt
  • 1 vagy 2 kis szárí­tott csilipaprika, hosszában felvágva
  • 1 vagy 2 szál friss tárkony

Elkészí­tése
Egy lábosban forraljuk fel a vizet és az ecetet, keverjük hozzá a sót és a cukrot. Várjuk meg, amí­g felolvadnak, és hagyjuk kihűlni a folyadékot. A zöldborsót héjában tegyük bele egy befőttesüvegbe, helyezzük mellé a szeletelt fokhagymát, a félbevágott csilipaprikát és a tárkonyt. Erre öntsük rá a már kihűtött vizet, és zárjuk le az üveget, tegyük a hűtőszekrénybe. Két hétig hagyjuk, hogy a fűszerek átjárják a zöldségeket. Ezt követően már fogyaszthatjuk, hűtőben hónapokig tárolhatjuk.

Megosztom