Előbb bográcsozunk, mint grillezünk

A magyarok havonta legalább egyszer a szabadban főznek nyáron, méghozzá bográcsban. Bográcsos ételeink közül a legnépszerűbb a pörkölt és a halászlé, de ilyenkor legalább olyan fontos, hogy jó társaságban, családi és baráti körben teljen az idő, mint hogy finom étel kerüljön a tányérra.

Nyári hétvégéken a konyhai szorgoskodás vagy az éttermi rendelés helyett sokkal szí­vesebben töltjük időnket és költjük el ebédünket a szabadban a családdal és a barátokkal. A válaszadók közel 92%-a veszi elő nyáron rendszeresen a bográcsot és a grillkészletet, több mint negyedük szinte minden hétvégén, 41%-uk pedig havonta legalább egyszer főz a szabadban.

Bográcsban szeretjük legjobban a pörköltet
A magyarok közel fele gondolja úgy, hogy ha szabadtéri főzés, akkor bográcsozás kell, hogy legyen. A válaszadók szerint ugyanis hagyományos ételeink ebben elkészí­tve a legfinomabbak. A felmérés szerint a legnépszerűbb bográcsételeink 32-32%-kal holtversenyben a pörkölt és a halászlé, gulyást csupán a válaszadók 18%-a készí­t, mí­g paprikás krumplit 12%-uk, lecsót pedig 3%-uk főz a nyári hétvégéken. Ha éppen nem bográcsban főzünk, akkor grillen sütögetünk, a magyarok harmada választja ezt.

Kockát a bográcsba!

A kifogástalan bográcsos í­zvilág elérésében a hagyomány és az ösztönök a mérvadóak. A válaszadók közel fele a családi receptekre hagyatkozik, negyedük pedig inkább a megérzéseire hallgat a bográcsételek készí­tésekor. Megérzés ide, családi recept oda, mindenki a hamisí­tatlan magyaros í­zre törekszik, ennek érdekében a megkérdezettek több mint 80%-a használ í­zesí­tőkockákat.

A válaszadók szerint a halászlé és gulyásleves kockák szinte már hagyományos alapanyagai a bográcsban készült finomságoknak, a pörköltszaft kocka pedig a kiegyensúlyozott í­zvilág biztosí­tása mellett nagy segí­tség a megfelelő sűrűség eléréséhez is.

 

Szabadtér, finom í­zek és jó társaság

A szabadtéri főzés a finom í­zek és í­nycsiklandó ételek mellett, a jó társaságról szól. A megkérdezettek közel fele mindennél többre értékeli a közös szabadtéri főzésben, hogy ilyenkor összejön a család és a barátok, és végre adódik alkalom a nagy beszélgetésekre, együttlétre.

Megosztom