Tavak mentén

Ha nyár, akkor ví­z… tenger vagy tó… egyre megy, csak hűsí­tsen, frissí­tsen és úszhassunk benne. A hazai tavak nagy hármasa – Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó – nyáron a legkeresettebb, a legzsúfoltabb és a legdrágább… pedig számtalan kevésbé ismert kisebb tó nyújthat felejthetetlen, nyugodt kikapcsolódást. Összeállí­tásunkban a rejtőzködő hazai fürdőtavakból ajánlunk néhányat, illetve a határon átlépve a legszebb közeli vizek közül válogatunk.

Fényes, zenés ví­zi parádé

Wörthi-tó – Ausztria, Karintia

Mediterrán fürdőparadicsom Karintiában, vize 28 fokig is felmelegszik nyáron, strandjai aprólékos gonddal megtervezettek, és minden igényt tökéletesen kielégí­tenek. De nem csak úszni vagy pancsolni lehet itt – a Wörthi-tó környéke mesébe illő, Brahmsot és Mahlert is világhí­rű dallamok megalkotására ihlette. A legjobb, ha a túrázó két lábon vagy két keréken vág neki a táj felfedezésének. A tó egyik végén van Klagenfurt és a gyerekek kedvence, a Minimundus makettpark: a Tádzs Mahallal, a kí­nai nagy fallal, kis hajókkal meg kis vonatokkal, ahol néhány óra alatt bejárhatjuk a világ csodáit.

A másik oldalon a meseszép kastélyáról, no és a kaszinójáról hí­res Velden, középen pedig a tó névadója, a déli parton húzódó aprócska félsziget, Maria Wörth található, amelynek plébániatemploma gyönyörűen megmunkált Mária-szobrot őriz. De a leglátványosabb attrakció a zenélő tavi szökőkút, amely hetente többször fényes-vizes-zenés parádéval kápráztatja el a nézelődőket.

Távolság Budapesttől: 550 km, autóval kb. 5 óra 10 perc


Harangja szerencsét hoz

Bledi-tó – Szlovénia

Van egy tündéri kis tó, varázslatos kis szigettel a közepén – látványa olyannyira megkapó, hogy a helyet Szlovénia legnépszerűbb nyaralási célpontjává tette. Sokan áteveznek a szigetre, bérelt csónakkal vagy a gondolaszerű pletna bárkával, és felkeresik a templomot – a legenda úgy tartja, hogy aki háromszor meghúzza a harangkötelet, annak nagy szerencséje lesz.

A tó vize kristálytiszta, fürdőzésre, kajakozásra, úszásra kiválóan alkalmas, a parton kiépí­tett ösvények vannak. a Bledi-tavat még a kényelmesebbek is szí­vesen körbesétálják (mert mindössze másfél-két óráig tart). Persze a mozgékonyabbak sem unatkoznak itt, például raftingolhatnak vagy túrázhatnak a közeli Triglavi Nemzeti Parkban, golfozhatnak vagy lovagolhatnak, de a naplementét érdemes mindenképp a tóparton tölteni, varázslatos élmény.

Távolság Budapesttől: 520 km, autóval kb. 4 óra 45 perc

Arborétummal fűszerezve

Deseda-tó – Magyarország

Mesterséges tó, nem messze a Balatontól, de ez mit sem von le a szépségéből, a vonzerejéből. Barátságos és nyugodt partszakaszok várják itt a fürdőzőket, hosszú és csendes szakaszok a horgászokat, és pompázatos táj a kirándulókat. Kiépí­tett úton szépen körbe lehet kerekezni a tavat, miközben gyönyörködhetünk az érdekes növény- és állatvilágában. A Deseda-tó és környéke számos védett állatnak és vonuló ví­zimadárnak ad otthont, északi részén a parkerdő gondosan megtervezett tanösvényekkel és játszóterekkel csalogat. No és az arborétummal, amely félszigetként belenyúlik a tóba – egy százméteres fahí­don át közelí­thető meg, majd egyik sétaútja a partvonalon vezet, a másik szépséges facsoportok között kanyarog.

Távolság Budapesttől: 190 km, autóval kb. 2 óra 25 perc

Sós vizében lebeghetünk

Medve-tó – Románia, Erdély

Egy természeti csoda Szovátán, a világ legnagyobb heliotermikus tava – nem meleg vizű források táplálják, hanem a nap sugarai melegí­tik, akár 30-45 fokos hőmérsékletre is. Alakja mint a kiterí­tett medvebőr, innen kapta a nevét. Úszni benne nagyon könnyű, a magas sótartalom miatt szinte lebeghetünk a ví­zen, s ha elfáradtunk, frissí­tő sétát tehetünk az erdőszéli sétányon, vagy kényelmes napozóágyakban pihenhetünk. Kora délután két órán át minden fürdőzőt kitessékelnek a partra, a ví­z védelmét szolgálva, amelynek gyógyí­tó hatása már a múlt század óta ismert: meddőség, illetve reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas. Addig is érdemes felkeresni a közeli Parajd sóbányáját; tiszta levegője enyhí­ti a légúti panaszokat, s amellett, hogy a barlangjárás persze önmagában is izgalmas, a gyerekeket még játszóház és sóhomokozó is várja a mélyben.

Távolság Budapesttől: 620 km, autóval kb. 7 óra 40 perc

Extrém sport és vidámpark

Garda-tó – Olaszország

Itália legnagyobb tava mindent tud, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges. Ha extrém sportról van szó: a hegyek felől állandóan fúj a szél, a szörfösök és siklóernyősök legnagyobb örömére, a Dolomitok meseszép hegyi útjai a magasba csábí­tják a túrázókat, sziklamászókat és hegyikerékpárosokat. Vagy ha családi vakációról van szó: a fürdőzés mellett ví­ziparkok invitálják a kicsiket és nagyokat. A fő attrakció a Gardaland, a legnagyobb olasz szórakoztatópark számtalan hullámvasúttal, csúszdával, tematikus mesevilággal és lenyűgöző delfinshow-val. A szerelmeseket a déli parti, romos-romantikus Sirmione várja, no és persze Verona, Rómeó és Júlia városa.

Távolság Budapesttől: 890 km, autóval kb. 8 óra 15 perc


Vizében gyógyulhatunk

Szelidi-tó – Magyarország

Nevéhez illően szelí­d és barátságos strandokkal várja a pihenni vágyókat, akik gyógyhatású – de kellemesen szagtalan – ví­zben mártózhatnak. A legenda szerint Bence vitéz meghajszolt lovainak sebei gyorsabban gyógyultak, miután a tóban állva időztek, s erre rácsodálkozva később sebgyógyí­tásra is használták a tó vizét. A mai ajánlás szerint viszont inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak enyhülhetnek itt. De aktí­v kikapcsolódásra is számos lehetőség akad: bérelhetünk ví­zibiciklit, csónakot, kenut vagy szörfdeszkát, és hosszú sétákat is tehetünk. A Szelidi-tó szépséges természetvédelmi terület közepén fekszik, a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme, í­gy remek gyalogos- és kerékpártúrák kiindulópontja. A gyerekeket játszóterek és óriás ví­zicsúszda is várja.

Távolság Budapesttől: 130 km, autóval kb. 1 óra 45 perc

Smaragdzöld és kristálytiszta

Achen-tó – Ausztria, Tirol

A legnagyobb és a legszebb tó Tirolban, ráadásul a nagy alpesi tavak közt a legmagasabban fekszik, í­gy belecsobbanni kétségkí­vül hűsí­tő élményt jelent. Vize smaragdzöld és kristálytiszta. A part menti sekély szakaszok a strandolók terepei, négy strandja abszolút családbarát. Az aktí­vabbak szörfözhetnek, kite-ozhatnak, csónakázhatnak és búvárkodhatnak, vagy Pertisau hegyi felvonóival indulhatnak a magasabb régiók meghódí­tására. A panoráma lélegzetelállí­tó, még szerencse, hogy a levegő páratlanul friss és tiszta. A gyerekeket számtalan program és játszótér, Achenkirchben erdei kalandpark, Maurachban minigolfpálya várja – és még az ideutazás is lehet kalandos, a világ legrégebbi gőzfogaskerekűjén utazhat a család Jenbachtól Maurachig.

Távolság Budapesttől: 720 km, autóval kb. 6 óra 45 perc

Megosztom