Gyerünk, hidratáljunk!

Augusztusban sokan már túl vannak a nyaraláson, és talán a nap sem éget annyira, mint az előző hónapban. Éppen ezért eljött az ideje, hogy napszí­tta arcbőrünket ismét rugalmassá, hidratálttá varázsoljuk. Bőrápolási tanácsainkat Felkai Brigi kozmetikus segí­tségével állí­tottuk össze.

Az ősz közeledtével fontos, hogy kezeljük a nyár okozta problémákat, és felkészí­tsük bőrünket a zordabb idő viszontagságaira. Időben kell elkezdeni a bőr táplálását, a sejtek megérdemlik a feltöltő, regeneráló kezelést.

 

í“, azok a napsugarak!

A nyári nap nemcsak szép barnaságot kölcsönöz bőrünknek, hanem sajnos károsí­tja is azt. Az UVB sugarak felelősek például a napkiütésért, gyulladást okoznak, plusz barní­tanak. Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, s roncsolják a rugalmasságot biztosí­tó kollagén- és elasztikus rostokat. További hatások: öregedés, pigmentfoltok.
A nyári meleg sokaknál csökkenti a faggyútermelést és növeli a ví­zleadást. Ezáltal a bőr kiszárad, cserzett és érdes lesz – ám semmi sincs veszve, a megoldás a megfelelő hidratálásban rejlik.

 

Radí­rral, krémmel

A belső hidratáláshoz nem kell mást tennünk, mint napi két-három liter folyadékot inni. A külsőhöz különféle krémek, kozmetikai kezelések segí­tségét vehetjük igénybe.

Az első lépés a bőrradí­rozás (peeling), amelynek segí­tségével eltávolí­tjuk az elhalt hámsejteket, és aminek köszönhetően a bőr sima, rugalmas, egyenletes szí­nű lesz. A radí­rozás után a krém hatóanyagai sokkal jobban felszí­vódnak, hiszen eltűnik az a szaruréteg, amely meggátolja, hogy az értékes anyagok bejussanak a mélyebb rétegekbe is. Közvetlenül napozás után azonban ne radí­rozzuk bőrünket, és akkor sem tanácsos a peeling, ha leégtünk a napon.

A radí­rozás után következhet a krém bedolgozása a bőrbe. A masszí­rozás különösen hasznos, hiszen fokozza a vérkeringést, ezáltal hatékonyabban szí­vódnak fel a tápanyagok.

 

Néhány értékes hatóanyag

A-, C-, E-vitamin: ezek az antioxidánsok lekötik a szabad gyököket, amelyek károsí­thatják a sejteket, szöveteket, ráncok ellen kiválóak, lassí­tják az öregedés folyamatát
B-vitaminok: regeneráló hatásúak

Kövirózsa: napallergia ellen kiváló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, halványí­tja a pigmentfoltokat
Aloe vera: hidratál, segí­ti a bőr regenerálódását, megköti a nedvességet a bőrben, nyugtató hatású
Szőlőmagolaj: védi a sejteket, jó hatással van a kollagénekre, lassí­tja az öregedés folyamatát
Hialuronsav: vonzza és megköti a ví­zmolekulákat, bőrbarát (a szervezetben is termelődő természetes anyag)

Le a mélybe!

A bőrhidratálást fokozhatjuk, ha kozmetikusunktól iontoforézis- vagy ultrahangkezelést kérünk. Mindkét módszer lényege, hogy az értékes hatóanyagokat a bőr mély rétegeibe juttatják. Oda, ahova egyszerű krémezéssel, masszí­rozással nem tudnak bekerülni. Mindkét kezelés fokozza a sejtek anyagcseréjét, és javí­tja a kozmetikai szerek hatóanyagainak felszí­vódását.

A regeneráló, tápláló kezelést teljessé tehetik a különféle arcpakolások. A kozmetikus mindig a vendég bőrének megfelelő pakolást készí­ti el. Van, akinek erősen száraz, pigmentfoltos bőrét szükséges kezelni, van, akinek a gyulladt bőrére kell pakolást készí­teni.

Megosztom