Megvan a tökéletes diéta?

Tizenkét részes diétasorozatunk végéhez érkeztünk. Az elmúlt egy évben górcső alá vettük a legnépszerűbb – ám mint bebizonyosodott, nem minden esetben a leghatékonyabb – diétákat. Itt az ideje levonni a tanulságokat.

Remélhetőleg mindenkinek sikerült megtalálnia a számára ideális módszert ahhoz, hogy elérje kí­vánt súlyát. ím ha ez mégsem jött össze, azt legalább már tudjuk, milyen hibákat nem szabad elkövetnünk a fogyókúra során. Sorozatunk utolsó részében összegezzük a tapasztalatokat, és hogy az élet ne csak a kilók elleni végeláthatatlan küzdelemből álljon, szakértőink adnak néhány jó tanácsot.

Kí­nkeserves karcsúság

Hiába tudjuk, hogy a cí­mlapokról és plakátokról visszakacsintó kórosan sovány modellek elérhetetlen és egészségtelen ideált állí­tanak elénk, mégis ennek próbálunk megfelelni. „Mindenki legyen tisztában azzal, hogy valóban fogynia kell-e – mondja Erdélyi-Sipos Aliz dietetikus. – Ehhez először is számolja ki a testtömegindexét, majd az alapanyagcseréjét.”

A testtömegindexet (BMI) megkapjuk, ha testsúlyunkat (kg) elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével. 18,5 és 25 érték között normális a testsúly, ez alatt soványak, e felett túlsúlyosak vagyunk.
Amennyiben a BMI alapján valóban fogynunk kell, akkor a következő lépésként számoljuk ki az alapanyagcserénket. Nőknél ez 700 plusz hétszer a testtömeg (kilogramm), férfiaknál 900 plusz tí­zszer a testtömeg (kilogramm). így megkapjuk, mennyi kalóriában számolt energiára van szükségünk minimálisan egy nap során. „Az alapanyagcseréjénél alacsonyabb kalóriatartalmú diétát senki ne szabjon meg magának, ha nem akar fogyókúrázva hí­zni” – figyelmeztet a dietetikus.

 

Türelemjáték és jojóeffektus

Ha valaki nagyon szigorú diétát követ, és az alapanyagcseréjénél kevesebb kalóriát fogyaszt, azzal kiéhezteti a szervezetét, amely előbb-utóbb takaréküzemmódra kapcsol. A koplalás után a szervezet pánikszerűen raktározni fog, í­gy a kí­nkeservesen leadott kilók kamatostul jönnek vissza. Ez a már mindenki által jól ismert jojóeffektus, mégis majdnem minden fogyókúrázó beleesik ebbe a hibába.

Akinek nem csak 3-4 kiló súlyfeleslegtől kell megszabadulnia, készüljön fel arra, hogy a siker elérése nem megy egyik napról a másikra. Szakemberek a heti fél-egy kiló súlyvesztést tartják ideálisnak. Aki ennél gyorsabban akar karcsúsodni, hamarosan viszontláthatja leadott kilóit. Fogyjon fokozatosan és tudatosan, ezáltal egy életre szóló eredményt érhet el, és nem kell minden bikiniszezon előtt pánikszerűen önsanyargatásba kezdenie.

Közhely, de a hosszú távú sikerhez életmódváltás szükséges. Ha már leadtuk a felesleges kilókat, nem térhetünk vissza korábbi (egészségtelen és hizlaló) életformánkhoz. Válasszuk inkább a mértékletes, ám változatos étkezést, valamint a mozgást!

 

Száműzöttek és csodaszerek

Több olyan diétával találkozhattunk, amely valamely élelmiszercsoportot (édesség, pékáru) vagy tápanyagot (ált. szénhidrát) teljes mértékben száműz az étrendből. Az ilyen étrendek szigorúságuk miatt pszichésen megterhelik a diétázót, ráadásul hosszú ideig folytatva egészségügyi kockázatokat is rejthetnek. Nem véletlen, hogy ezeknek a módszereknek a kitalálói különböző táplálékkiegészí­tők szedését ajánlják, vagy méregdrága alapanyagok, esetleg csodaszerek (saját termékek) megvásárlására ösztönöznek. Ne dőljünk be a hangzatos szlogeneknek, gyors sikerrel kecsegtető módszereknek!

Ha változatosan és egészségesen táplálkozunk, akkor nincs szükség vitamintablettákra. „Aki zöldségekből, gyümölcsökből főleg nyáron nem tud megfelelő mennyiségű vitamint bevinni a szervezetébe, konzultáljon dietetikussal, hogy megtalálja a helyes megoldást. A tejben, tejtermékekben olyan kí­sérőanyagok vannak, amelyek a leginkább segí­tik a kalcium felszí­vódását. Ha a tejet nem szereti, fogyaszthat joghurtot, sajtokat, túrót” – ad tanácsot a dietetikus.

 

Mozgás nélkül nem megy

Még a sztárdiéták atyjai is egyetértenek abban, hogy bizony, mozgás nélkül nem sikeres a fogyókúra. „Bárhogy szépí­tjük a dolgot, azért hí­zunk el, mert több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk – szembesí­t az egyszerű igazsággal Aliz. – És mi a diéta lényege? A táplálkozás során csökkenteni kell az energiabevitelt és növelni az energialeadást, ezt mozgás beiktatásával érhetjük el.”

Ne csak az álomalakért, de az egészségünk érdekében is mozogjunk! Aki nagyobb súlyfelesleggel küzd, mindenképp kérje szakember segí­tségét, hogy olyan mozgásformát találjon, amellyel valóban hatékonyabbá teheti a fogyást, de nem terheli meg csontrendszerét és í­zületeit sem. „A mozgás felpörgeti az anyagcserét, ezzel is segí­tve a gyorsabb emésztést és a hatékonyabb zsí­régetést. Sportolás közben energiát adunk le, erősí­tjük az izomzatot, amire szükség van a megfelelő zsí­régetéshez” – mondja Hart Nikolett humánkineziológus.

 

Ne nőjön a bánatháj!

Miért hí­zott el? Miért nem sikerült eddig megszabadulnia a felesleges kilóktól? Biztos, hogy mindent megtett a siker érdekében?

Vezessen néhány napig étkezési naplót, í­rja le legalább egy hétvégi és két hétköznapi menüjét. Jegyezze fel, mikor mit és miért evett. így szembesülhet az elkövetett hibákkal.
Elkészí­ti otthon a tí­zórait a gyerekeknek, közben csipeget? Evéssel vezeti le a stresszt? Sikerélmény érte, ezért megjutalmazza magát egy szelet tortával? „Az örömforrásnak az étkezés csak az egyik formája. Jutalmazza magát másképpen. A haragunkat pedig ne édességbe és sós mogyoróba fojtsuk, mert a probléma nem oldódik meg, de a bánatháj növekedni fog” – figyelmeztet a dietetikus.
Ha úgy érezzük, nem tudunk egyedül megbirkózni a problémákkal, esetleg lelki okokra vezethető vissza a súlyfeleslegünk, ne féljünk szakember segí­tségét kérni.

 

Tippek szakértőinktől

Erdélyi-Sipos Aliz tanácsai

o Ne álljon mindennap a mérlegre. Hetente egyszer, ugyanabban az időpontban mérje meg magát, í­gy látni fogja a változást.

o Egyen naponta ötször, de ne nassoljon! Tanuljon meg lassan enni, és ne feledje: kis adag is nagyobbnak tűnik, ha kisebb tányérba teszi. Aki gyorsan eszik, a jóllakottság eléréséig sokkal több ételt fogyaszt, azaz több energiát visz be a szervezetébe.

o Legyen türelmes. A hosszú távon megtartható testtömegcsökkenés nem megy egyik napról a másikra. Örüljön a heti fél kiló mí­nusznak is.

o Ha a munkahelyén eszik, válassza a sovány húsokat vagy a halat. Kerülje a rántott, rakott ételeket. Ha nincs lehetősége válogatni, akkor a főételből fogyasszon fél adagot, ám kérjen hozzá dupla adag salátát.

o Soha ne induljon el éhesen bevásárolni! Válassza a zsí­rszegényebb vagy csökkentett cukortartalmú termékeket.

o A „maradékértékesí­tés” nem az ön feladata! Amit megeszik, azt szedje ki a tányérjába, de az asztal leszedése után ne kapkodja be a család meghagyott ebédjét, vacsoráját.

 

Hart Nikolett tanácsai

o Lehetőleg végezzen aerob mozgást, amely segí­ti a zsí­régetést, majd iktasson be valamilyen erősí­tő gyakorlatot. Ez formálja a testet, kialakí­tja és erősí­ti azokat az izmokat, amelyek szükségesek a zsí­régetéshez.

o Ne koplaljon! Attól nem fog lefogyni, ha naponta csak egyszer eszik. Egyen naponta négyszer-ötször kisebb adagokat, több alacsony glikémiás indexű élelmiszer kerüljön az étrendjébe. Ez lassan és tartósan emeli a vércukorszintet, nem lesz farkaséhes, tovább tart a jóllakottságérzet.

o Ismerje meg az élelmiszereket és azok szervezetre gyakorolt hatását. Reggelizzen fehérjetartalmú élelmiszert (pl. két lágy tojást). A fehérje hosszabb ideig eredményez jóllakottságérzetet.

o Kerülje a cukros üdí­tőket és az alkoholtartalmú italokat! Észre sem veszi, és rengeteg felesleges kalóriát vesz magához ezekkel.

o Vigyázzon az interneten keringő tévhitekkel, tippekkel, félmondatokkal. Ha nem érti egy módszer elméleti hátterét, ne akarja magától értelmezni.

o Figyeljen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. A kialvatlanságból adódó stresszt sokan evéssel vezetik le. Relaxáljon, próbálja ki az autogén tréninget, szaunázzon! A szaunázás méregtelení­t és ellazí­t.

Megosztom