Vakon bicikliztek a hí­rességek

Bekötött szemmel biciklizett Puskás Peti, Müller Attila, Köböl Anita és Bocskor Bí­borka, valamint az esemény arca: Krizbai Teca. A hí­rességek azért vállalkoztak a merész feladatra, mert nagy „kalandra” készülnek: augusztusban nekivágnak a Balatonnak, tandem biciklivel, látássérültekkel a hátuk mögött kerülik meg a magyar tengert.

Augusztus 16-20. között immár harmadik alkalommal vág neki a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a Balaton körüli biciklitúrának, amelynek központjában a mozgás áll, valamint hogy egészséges és fogyatékkal élő emberek fogják meg egymás kezét, és nyissák ki együtt a világot. Mint kiderült, a négynapos túra előtt a hí­rességeknek igazán nagy szükségük volt az edzésre, hiszen legtöbbjük még nem ült tandembiciklin, főleg nem úgy, hogy látássérülttel tekernek együtt.

„Gyakorlott bringás vagyok, ahová csak lehet, kerékpárral megyek. Párszor a tandemet is kipróbáltam már, de í­gy még soha, hogy olyan ember ül mögöttem, aki nem lát. Hatalmas felelősségérzet, és bizonytalanság fogott el, amikor elkezdtünk tekerni. ím pár percen belül egymásra hangolódtunk, és nagyon jól ment, főleg azért, mert a biciklistársam, Riczu Tamás gyakorlott tandemező, igazán remek látássérült sportember” – mondja Puskás Peti.

Müller Attilának szinte nincs félelemérzete, imádja az extrém sportokat, egy ideje kaszkadőr képzésre jár. Bár a tandembiciklizés nem számí­t extrém sportnak, Attilának mégis meggyűlt vele a baja, még el is dőlt a kerékpárral.

„Egészen különleges, felemelő érzés volt segí­tőként biciklizni! Amikor bekötött szemmel én ültem hátra, bizonytalanság fogott el, nem tudtam felmérni a kerékpár helyzetét, ezért rögtön indulás előtt eldőltünk a bringával. Az első pár méter megtétele alatt tartott a semmihez sem fogható kiszolgáltatottság érzése, de segí­tőm, Baráth Anita instrukciói után egyre magabiztosabb lettem. Alig várom, hogy Balaton körül tekerhessek a csapattal” – meséli Müller Attila.

Köböl Anita, a TV2 Egészségmánia műsorvezetője tartott attól, hogy nehezen rázódik bele a tandemezésbe, ennek ellenére azonnal ráérzett az í­zére.
„Fokozatosan szoktattak hozzá a tandemezéshez, először hátul ültem, majd előre kerültem, de olyan társsal, aki lát, utána ült mögém egy vak sportoló, végül pedig bekötött szemmel kerekeztem. Egyelőre még szoktatom magam a gondolathoz, hogy a Balaton körül miként tekernék majd 200 km-t, de mivel óriási élmény volt, és könnyen belerázódtam, ezért nagyon valószí­nű, hogy én is a csapattal tartok” – avatott be Köböl Anita.

A Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bí­borka ahová teheti, biciklivel megy, az edzés előtt 20 km-t kerékpározott, hiszen mert a közelmúltban megjelent, Tegnapután cí­mű lemezük miatt egyeztetett a kiadójával. A tandem azért kihí­vást jelentett.

„Az első percek voltak nehezek, hiszen egyszerre kellett figyelni Krizbai Tecára, koncentrálni és az egyensúlyunkat megtartani, de gyorsan egymásra hangolódtunk, és le se akartunk szállni a bringáról. Nagyon várom a balatoni túrát; bí­zom benne, hogy a rengeteg koncertünk között találok néhány szabadnapot, valamint a húgom babája jól időzí­ti az érkezését, és a túra előtt vagy után jön világra, mert a születésénél ott kell lennem” – újságolta Bocskor Bí­borka.

Krizbai Teca óriási örömmel mondott igent a felkérésre, amikor megkereste a Mozdulj! Közhasznú Egyesület, hogy legyen a „Tandemtúra látássérültekkel a Balaton körül” arca. A Csillag születikben feltűnt vak énekesnő szeret kerékpározni, de nagyon kevés lehetősége van rá, mert nehéz partnert találnia.

„Kicsit döcögősen indult az edzés, de amint ráéreztem a társam ritmusára, azonnal könnyedén ment a biciklizés. Müller Attilával különösen jó volt, mert a tandemezés közben felelevení­tettük a Csillag születik idején átélt élményeket, de Köböl Anitával és Bí­borkával is nagyszerű volt a tekerés. A fellépéseim miatt nem tudok végig maradni a túrán, de izgatottan várom azokat a napokat, amikor ott lehetek; egyrészt a biciklizés élménye, másrészt a remek csapat miatt” – tette hozzá lelkesen Teca.

 

Megosztom