Elvis Presley nyomában

Június 14-én, a véradók világnapján tartották meg a VII. alkalommal rendezett Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményhirdetését. A világnapon véradást is szervezett a Magyar Vöröskereszt, az életmentő önkéntesek országszerte harminchárom helyszí­nen lehettek donorok.

Véredben van a KIRíLYSíG! – hangzott a VII. Országos Felsőoktatási Véradóverseny szlogenje. Az idén Elvis volt a rendezvény arca, hiszen donorként ő maga is segí­tette az Amerikai Vöröskereszt munkáját. A királyt Elvis By Fly és Elvis By Tom imitátor idézte meg, akikkel később egy gyönyörű rózsaszí­n Cadillac társaságában lehetett fényképet készí­teni. Emellett Mogács Dániel stand-up műsora és interaktí­v játékok szórakoztatták az érdeklődőket a világnapi programokon. Országszerte harminchárom vöröskeresztes helyszí­nen lehetett életmentő vért adni. A budapesti Vámház körúton és a Fővám téren a Corvinus Egyetem adott otthont az eseménynek, valamint a szabadban felállí­tott pavilonoknál a Magyar Imitációs Társaság mutatta be, hogy sürgős esetben hogyan menthet életet a vérátömlesztés. Elmaszkí­rozott, balesetet szenvedett emberek feküdtek a téren, különösen sokkoló látványt nyújtott egy ötéves kisfiú, aki látszólag eszméletlenül hevert egy hordágyon, segí­tségre várva.

Vérüket adták értünk

A verseny az idén megdöntötte tavalyi rekordját. Szeptember és május között 13 ezer nappalis hallgató jelentkezett, negyedük első alkalommal. A versenyre harminchét felsőoktatási intézmény nevezett be, és közülük hárman kaptak dí­jat. Az ezer fő alatti nappali hallgatói létszámú Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, az ezer és tí­zezer fő közötti Károly Róbert Főiskola, valamint a több mint tí­zezer fős Budapesti Corvinus Egyetem. Az elismeréseket június 14-én adták át a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az első helyezettnek ötszázezer forint jutalmat osztottak ki, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat ajánlott fel.
2010 óta a véradók száma fokozatosan emelkedik, í­gy az idei magas létszámnak köszönhetően több mint harmincezer rászoruló ember életét lehet megmenteni. Ez év szeptemberétől újraindul a verseny, ahova várják a felsőoktatási intézmények jelentkezését. 2014. június 14-én pedig ismét világnap és eredményhirdetés. Nagyszerű alkalom lesz arra, hogy újra segí­tséget nyújtsunk. A véradással összekötött teljes kivizsgálás pedig nekünk is életmentő lehet.

Csak 18 év felettieknek!

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.
Nők évente négyszer, férfiak ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
A véradás alkalmával steril zsákba, egyszer használatos tű segí­tségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.
A folyamat 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
Fontos az esemény előtti folyadékfogyasztás, amely segí­t a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, és ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
A vér vörösvértesteket és fehérvérsejteket, vérlemezkéket és plazmát tartalmaz, amely a folyékony része.
Az OFV főtámogatója a Diákhitel és Nikon voltak, mí­g a Szentkirályi, a Knorr, a Nestlé, az AVON és a Borsodi termékeikkel járultak hozzá a fiatal véradók megbecsüléséhez.

Megosztom