Farmert minden alakra!

A hétköznapi öltözködés egyik bázisdarabja a klasszikus farmernadrág. De kinek milyen farmer előnyös, és mit hagyjunk inkább a polcon?

Az ötvenes években öntötte el a világot a farmerláz. A klasszikus ősforma alapelemei a csípőben szűk szabás, derékpánt, dupla varrás. A jeans klasszikus fazonját már régóta kiegészíti a ?répa?, a ?csőszár? és más forma, amely minden farmerkollekcióhoz hozzátartozik. A kifakult vagy kőmosott anyag különleges készítési eljárás eredménye és szintén népszerű. A ?60-as években azonban a fiatal generáció egyenruhájává vált, végül általánosan viselt ruhadarab lett, és napjainkban már mindenki hordja. A farmer beilleszkedett a divatba. A farmer alapanyag és a különféle belőle gyártott nadrágok, ingek, kabátok, mellények, valamint ruhák és rövidnadrágok a mai modern nő ruhatárából nem hiányozhatnak.
Nagyszerű ruhadarab az alapruhatárban, sportosabb és elegánsabb városi stílusban is viselhető. Klasszikus értelemben az indigókék a farmer eredeti színe, de a különféle világos és mélykék, a koptatott és a több színűre festett is hordható. A lyukas és szakított darabok nem részei a klasszikus ruházatnak, ezen darabok a fiataloknak ajánlottak. Sokféle fazonban és változatban létezik, ezért minden testalkatra megtalálható az előnyös, optimális farmer fazon. A megfelelő szabás mellett fontos szempont a megfelelő méretű nadrág kiválasztása, olyan fazont válasszon, ami testalkatához illik és kiemeli előnyös tulajdonságait. A farmer általában megmutatja lába vonalát és lágyan követi a test vonalát.

Egyenes szárú nadrág ? homokóra alkatra
Az ilyen nadrág szára a legszélesebb ponttól, a csípővonaltól kezdve végig egyenes vonalú. Minden testalkathoz jól illik. Az egyenes szár se a combokat, se a lábszárat nem erősíti. Szabása karcsú, nőies sziluettet biztosít.

Szűk skinny ? téglalap alkatra
A szűk, test vonalát követő fazon a vékony testalkatú, magas hölgyeken mutat igazán jól. Megmutatja a láb vonalát, és lágyan követi a test idomait. Kiemeli a nőies vonalakat, a formás derekat és csípőt.

Trapéznadrág, enyhén bővülő fazon ? körte alkatra
Körte alkatúaknak előnyös fazon, mert a bő trapézszár a lábszárra irányítja a figyelmet, ezáltal eltereli a széles derék és csípő tájékról. Ez a fazon egyensúlyba hozza a derék szélességét. Kerüljék a nagy oldalzsebes fazonokat.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2011. szeptemberi számában olvasható.

Megosztom