Amikor még (vagy már) nem akarok kisbabát

A családtervezés lényege, hogy a gyermekek kí­vánt fogamzás eredményeként szülessenek meg, í­gy lehet elérni a tervezett gyermekszámot, és azt, hogy minél egészségesebben jöjjenek a világra. Korábban érvényesült a természetes termékenység, s a nők átlagosan tizenegy gyermeket szültek. ím a 20. század szexuális forradalmának egyik fő megnyilvánulása, hogy a szeretkezés két funkciója ? a gyermeknemzés és az örömszerzés ? különvált.

A nők 18 és 45 éves koruk között átlagosan négyezerszer szeretkeznek, és jelenleg általában két gyermeket akarnak. Ez a céljuk mintegy harminc szeretkezéssel el is érhető, a maradék 3970 szerelmi aktusban viszont már nem kí­vánnak fogamzást.

Ez teszi a fogamzásgátlást fontos orvosi és társadalmi feladattá. Nagyon lényeges, hogy ilyenkor ne következzen be terhesség, és ezért ne kelljen a terhességmegszakí­táshoz, az ún. abortuszhoz folyamodni. Számos fogamzásgátló módszer ismert, itt azonban csak a hatékonyakkal foglalkozunk. Majdnem százszázalékos biztonság A leghatékonyabbak a fogamzásgátló tabletták, amelyeket az elmúlt ötven évben tömegesen alkalmaztak. Többségük a kombinált tabletták közé sorolható.

Ezekbe a fogamzásgátlást biztosí­tó sárgatest- (progeszteron) hormon valamelyik származéka kerül, valamint a tablettaszedés abbahagyásakor jelentkező megvonásos vérzést biztosí­tó női nemi hormon, a tüszőhormon- (ún. ösztrogén-) származék található meg bennük. így e tabletták szedése lényegében ?álterhes? állapotot hoz létre.

A cikk folytatását a Családi Lap 2013. áprilisi számában olvashatja.

Megosztom