2018.09.24. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Dércsípte finomságok

A tél számos csemegét kínál nekünk. Bálint gazda ezúttal azokról a termésekről mesél, amik akkor a legfinomabbak, ha már megcsípte őket a dér.

Családi Lap
2013.12.04  14:10   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A tél kezdete számos finomságot és szépséget kínál nekünk; olyanokat, amelyek akkor a legjobbak, amikor a dér már megcsípte őket.
A csipkebogyó abban az időben, amikor még jóval kevesebb volt a termesztett gyümölcs, mint manapság, igen népszerű anyaga volt a lekvárfőzésnek. Leggyakrabban a vadrózsa piros bogyóit gyűjtötték be, de a mai generáció már tudja, hogy a legtöbb rózsaféle bogyói alkalmasak a feldolgozásra.

Elkészítése: A kimagozott bogyókat fél-egy napig vízben kell áztatni, majd citromsavval és fahéjjal ízesítve kell alaposan megfőzni, átpasszírozni, megszűrni és cukorral vagy (lehetőleg) mézzel elkeverve, tízpercnyi utófőzést követően üvegekbe tölteni. A rózsabogyókból a lekváron kívül szörp, ivólé, bonbontöltelék, ürmös készül, de nyersen is fogyaszthatók.

A legszebben a napos helyeken érnek be, a vadrózsák által kedvelt, középkötött talajokon a kertekben, az erdők napos szélén, a fasorokban, az utak és a vízlevezető árkok mellett. A rózsabokrok szeretik a kissé lúgos, meszes talajokat, és könnyen (nyáron akár zölddugványozással is) szaporíthatók.

Igen jelentős mennyiségű C-vitamint (max. 2000 mg/100 g) és több, értékes antioxidáns anyagot tartalmaz, ezért a szárított csipkebogyóból jó hatású teát lehet készíteni, amely a vese- és hólyagbajokat, a magas vérnyomást, valamint a hörghurutot gyógyítja.

Zamatos gyümölcsök

A birs terebélyes bokorrá vagy kis, törzses fává nevelhető, termése alma vagy körte alakú gyümölcs. Érdemes volna több kiskertben telepíteni, mert jól illeszkedik a sövénysor növényei közé, és szép lombja, valamint élénksárga gyümölcsei hosszú ideig díszítik a kertet.

Szereti a meleg, védett helyet és a gazdag, kissé nyirkos, nem meszes talajokat; jól érzi magát a kút vagy a vízcsap, vagy a medence közelében, ahol a talaj a nyári szárazság idején is nedves. Kevés vegyi növényvédelmet igényel, de a magház kívülről nem észlelhető penészedésének megelőzésére a virágzás idején kell permetezni gombaölő szerrel! A metszése igen fortélyos: a virágok az egyéves vesszők rügyeiből fejlődő, 5-8 centis hajtásokon jelennek meg, ezért az egyéves vesszőket nem szabad visszavágni, csupán a korona öreg, felkopaszodott ágait kell kiritkítani.

A naspolya a téli hónapok értékes gyümölcse. Ez a gyümölcsfaj megbízhatóan fagytűrő, és vízzel, tápanyagokkal jól ellátott talajon, félárnyékos helyen is jól terem. Metszése csupán a korona ritkításából áll; az elöregedett bokrok jól elviselik az erőteljes, ifjító metszést. A gyümölcse a fán nem érik be, és csak az első, jelentősebb fagy után szabad leszüretelni, majd fagymentes helyen tárolni, ahol beérik, megpuhul és kellemes, édes-fanyarkás ízű gyümölccsé válik.

Pompás színek a vázában
A téli otthon megszépítését szolgálják a díszbokrok bogyós ágai és vesszői. Tessék néhányat a vázában elhelyezni és gyönyörködni (hogy csak a legismertebbeket említsem) a homoktövis, a tűztövis, a tiszafa, a lampionvirág, a kecskerágó és a galagonya piros, a fagyal s a borostyán fekete, a fagyöngy és a hóbogyó fehér, a fakín sárga, a kökény és a mahónia kék bogyóival ékes vesszőinek színkavalkádjában.

Fagyos napok zöldségei

A fodros kel (leveles kel) nálunk kevéssé ismert, téli zöldségféle, amelynek a magját július elején kell elvetni, majd a fejlett palántákat kiültetni - akár cserepekbe is. Sok vizet és bőséges tápanyagellátást igényelnek.

A növények 80-100 centi magasra nőnek, nagy, húsos, fodros leveleket fejlesztenek. Ezek igen hasznosak a télen kopasz kertekben, és különösen hóval vagy zúzmarával terhelve szépítik meg a környezetünket. A fodros kel teljesen télálló növény: a leveleiből mindig csak annyit kell leszedni, amennyit a háziasszony a konyhában főzeléknek, köretnek, levesnek feldolgoz.

A sütőtök ősidők óta fontos eleme a magyar étkezési szokásoknak, valamikor éppen úgy az utcán sütötték és árusították, mint a gesztenyét. Az értékes tápanyagokat (karotin, C-vitamin, kalcium, foszfor) tartalmazó étel mostanában ismét divatba jönni látszik, amiben része van annak, hogy nálunk is terjed a sütőtök ünnepének is mondható Halloween (eredeti nevén: All Hallows, azaz Mindenszentek).

Nálunk a világosszürke héjú, lapított gömb alakú nagydobosi sütőtököt termelik évszázadok óta. Ez igen élelmes, nagy gyökértömeget és hosszú indákat fejlesztő növény, amely bőséges trágyázás mellett hatalmas, olykor 10-15 kiló súlyt is elérő terméseket érlel.

Ezeket az első komoly fagyok után, kocsánycsonkkal együtt vágják le a tőről, és így - fagymentes, száraz helyen - akár a tél végéig is tárolhatók.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás