Balkonkert: karnyújtásra az asztaltól

Hogyan népesítsük be az erkélyeket, teraszokat szép, ugyanakkor hasznos növényekkel? Hogyan nevelhetünk zöldségeket, gyümölcsöket ilyen kis tereken is?

?Meguntam már, hogy minden évben muskátli piroslik az erkélyünk korlátján, és szeretnék valami mást, változatosat termelni, olyan növényeket, amelyek szépségükkel és hasznosságukkal ajándékozzák meg otthonunkat. Újdonsült nyugdíjas vagyok, előre láthatóan többet fogok itthon tartózkodni, és jólesik majd babrálni az erkély növényeivel, büszkén az asztalra tenni az itt termett paradicsomot, uborkát, körtét. És ezért örömmel teszem zsebre a jól megérdemelt elismerést! Hol kezdjem el? Kaphatnék ehhez némi útmutatást??

A jó föld

Így szól az egyik kedves olvasónk levele, amelyre őszinte örömmel válaszolok. Kezdjük mindjárt a földnél! Mert minden növénytermelés itt veszi kezdetét.
Az erkély növényei ? amelyeknek a gyökerei erősen korlátozott tömegű földben szoronganak, kiszakítva a természetes környezetükből ? sokkal igényesebbek, mint a szabad földben élő társaik. A többségük a középkötött, tápanyagokkal bőségesen ellátott, közömbös kémhatású kerti földben érzi jól magát. A cserepüket, edényüket tehát minden évben friss földdel kell megtölteni, ha erre nincs lehetőség, akkor legalább a talaj felső, 2-3 cm-es rétegét hántsuk le és pótoljuk jó, termékeny, vegyszerrel nem fertőzött földdel. Erőteljes fejlődést csak akkor várhatunk, ha a nyár folyamán hetente tápoldattal is megöntözzük a növényeinket.
A balkonra szánt növényeket régebben faládába, félhordóba vagy égetett agyagból készült cserépbe ültették. Mindhárom kiválóan alkalmas erre a célra, de költségesek és az agyagcserép nehéz, nem télálló, reped, és könnyen törik. Jól szolgál erre a célra a könnyebb, nem törékeny és a fagyot is elviselő műanyag cserép, amely lehetőleg világos színű legyen, mert a sötét színű edényben a talaj akár 40-50 fokra is felmelegszik és kiszárad. A kisebb termetű növények alkalmas helyet kaphatnak a műanyagból készült erkélyládákban és a különböző formájú edényekben. Elengedhetetlen követelmény, hogy az edények aljában egy vagy több vízlevezető nyílás legyen, amelyen át a felesleges víz a földből elszivároghat. Egy szőlőtőkének vagy törpe gyümölcsfának 20-30 literes edényre, egy tő, folyton növekvő paradicsomnak 15 literes, egy tő uborkának 5-10 literes edényre van szüksége.

Mit, hogyan, mennyit?

Az erkélyen igen sokféle ? a család ízlésének és igényeinek megfelelő ? zöldséget nevelhetünk. Júniusban ültethetünk jól fejlett, erős gyökérzetű, virágzó paradicsompalántákat. A bokros növésűt kisebb, a folyton növekvőt nagyobb edénybe helyezzük el és ültessünk mellé 3-5 (zöld, sárga vagy piros csöveket érlelő) paprikapalántát is. A másfél-két méter magasra megnövő tő mellé erős bambuszbotot kell szúrni, a növekvő palántát gyakran kell öntözni, kötözni és a levél hónaljából előtörő hajtásokat ki kell törni.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. júniusi számában olvasható.

Megosztom