Skandinávia három csodája

Gyönyörű városok, vadregényes táj, a zöld és a kék valamennyi árnyalata. Észak-Európa felé is érdemes tekingetni, ha vakációt tervez az ember. Az erdők, vizek, hatalmas nemzeti parkok földjén a nyári hónapokban sincs forróság, se turistadömping.

Skandinávián a majdnem 3000 kilométer hosszú félszigetet (Norvégiát és Svédországot) értjük, bár tágabb értelemben ide szokták sorolni Dániát, a szigeteket (Feröert és Izlandot), valamint Svédország keleti szomszédját, a félszigetre csak kis részben átnyúló Finnországot is. A skandináv államok történelme, gazdasága összefonódott. Az itt élő germánok csak a 12. századtól kezdtek önállósodni, de már az első államszerű szerveződéseik óta szorosan együttműködnek.

A természet mindenkié!

í­gy gondolkodik az északi ember. Skandinávia tele van nemzeti parkokkal, védett területekkel, ahol káprázatosan szép tanösvényeken barangolhatunk. Ahogy északra haladunk, a táj változik, egyre gyakrabban találkozhatunk bámészkodó rénszarvasokkal, szürkületkor pedig akár jávorszarvassal is. A legkülönösebb élmény a délről érkezőknek a napok hossza: nyáron szinte mindig világos van.

Az ezer tó országa

Finnország Hatalmas fenyőerdők, kristálytiszta folyók és tavak, jó levegő, fehér éjszakák és sarki fény – ez Finnország. Az idelátogatókat lenyűgözik az ezernyi szigetet átszelő hajókirándulások és a lappföldi táj szépsége. Népszerű turistalátványosság Rovaniemi, hiszen itt lakik a Mikulás. Napközben vendégeket is fogad, sőt közös képeket is lehet vele készí­teni. Finnország egyébként kifejezetten gyerekbarát hely, rengeteg a szí­nvonalas játszótér, nem kell hosszan keresgélni pelenkázóhelyet sem.

A főváros, Helsinki, a Balti-tenger leánya a Finn-öböl partján fekszik az észt fővárossal, Tallinn-nal szemben. A tenger közelsége, a városközpont utcái és terei közé benyúló csatornák, a kikötők egészen különleges hangulatúvá varázsolják a várost, amelynek fontos nevezetessége a Sofiankatu, a fűtött utca, amely egész évben jégmentes. Az utca eleje az 1800-as éveket idézi, a második szakasz kútjai, gázvilágí­tása a múlt század elejét, mí­g a vége a harmincas évek jellegzetességeit (elektromos világí­tás, telefonfülkék) hordozza.

Érdemes felkeresni a Kauppatorit, Helsinki legendás piacterét, amely késő este is nyitva van a turisták és a városlakók legnagyobb örömére. Vannak hangulatos szabadtéri kávézók is, finom húsos tésztákat (lihapiirakka) és süteményeket kóstolhatunk. Vigyázat, a sirályok nagyon szemtelenek, még a turisták kezéből is képesek kikapni a fagyit vagy a szendvicset!

Ne feledkezzünk meg a Seurasaari Szabadtéri Múzeumról sem, amely egy gyönyörű zöld szigeten található. Nyolcvanhat régi, eredeti vagy autentikus ház, templom, gazdasági épület mutatja be a hagyományos finn falusi életet. Ha már a szigeteknél tartunk: van belőlük jó néhány a Finn-öbölben, például a Korkeasaari, amelyen az ország legnagyobb állatkertje található, vagy Suomenlinna, az UNESCO-világörökség részévé lett erődsziget. A szigetek egy része fél hektárnál kisebb területű, és legtöbbjük az állam vagy Helsinki város tulajdona, kb. 10 százalékuk pedig magántulajdonban van.

Akinek módjában áll, akár bérelhet is magának egyet. Mennyibe kerül? Nyugat-európai árakra számí­tsunk. Az éttermi étkezés és az alkohol drága, de a piacokon és a szupermarketekben kedvezőbbek az árak. Sok esetben lehet a magyarországinál olcsóbban is venni jó minőségű ruhát. Múzeumi belépők: 5-8 euró, olcsó éttermi ebédmenü: 8-10 euró, ásványví­z szupermarketben: 1 euró. A cikk folytatásában bemutatjuk Svédországot és Norvégiát.

Mindezt a Családi Lap 2013. júniusi számában olvashatja.

Megosztom