Barlangolások

Némely barlang valóságos föld alatti múzeum, a természet legszebb műalkotásaival. A régi idők emberei menedéket kerestek benne, vagy a bejáratnál hűsöltek, nem is sejtve, milyen csodák rejtőznek a mélyén. Ma szakavatott kí­sérővel járhatjuk be és ismerkedhetünk lenyűgöző méreteivel, káprázatos formációival, legendás történeteivel. Minden barlang egyedi, más és más élményt ad, érdemes megismerni, mi rejlik a lábunk alatt.

Jégóriások világa

Werfeni jégbarlang – Ausztria

A pokol kapujának hitték, í­gy a helyiek nem merészkedtek be, csak az elvetemült orvvadászok… mí­g egy kí­váncsi természettudós a 19. század végén felfedezte. De még jó pár évnek el kellett telnie, mire a világ legnagyobb jégbarlangja megnyitotta kapuit a természet csodáira éhes közönség előtt. A werfeni Eisriesenwelt majd ötven kilométer hosszú, de csak két kilométeren látogatható.

A barlangbelső meseszép, az egy és negyed órás túra kalandos: világí­tás csak a jégszobrok körül van, í­gy a látogatók kettesével karbidlámpát kapnak, az út emelkedik. Ráadásként az odajutás is külön élmény, a drótkötélpályás utazást húszperces gyaloglás előzi meg és követi. A látvány viszont kárpótol mindenért, és egy panorámás alpesi étterem is várja a fáradt, éhes turistát a függővasút tetején. A barlangban fagypont körüli a hőmérséklet, ezért a bejáratnál télikabátot lehet bérelni.

Nyitva tartás: naponta 9.00-18.00-ig (május 1.-október 26.)
Vezetett túrák: főszezonban hatpercenként indulnak
Hőmérséklet: 0 °C

Ötméteres „briliáns”

Postojnai cseppkőbarlang – Szlovénia

A legkényelmesebb út visz a cseppkövek varázsos világába – az öt kilométeres túra nagy részét barlangvasúton ülve teszik meg a látogatók, s a maradék alig több mint egy kilométeres séta is kellemes, sima terepen vezet. A szí­nes és változatos cseppkőalakzatok önmagukban is ámulatba ejtenek, közöttük a barlang legszebb ékkövével, az ötméteres Briliánssal. Látványos a régi aláí­rások folyosója, ahol a falakon a látogatók kézjegyei találhatók a 13. századtól kezdve.

Persze ezt később felváltották a vendégkönyvek, köztük a hí­res Aranykönyv, prominens személyek bejegyzéseivel – az első aláí­ró Ferenc József és Erzsébet királyné volt. Egy külön teremben, egy akváriumban leshetjük meg a barlang leghí­resebb élőlényét, a vakgőtét, más barlanglakókkal egyetemben. Ha pedig felértünk a felszí­nre, semmiképp se hagyjuk ki a közeli Predjama elképesztő barlangvárát.

Nyitva tartás: egész évben, naponta 9.00-18.00-ig
Vezetett túrák: főszezonban (májustól szeptemberig) óránként, egyébként naponta háromszor
Hőmérséklet: 8-10 °C

 

További különleges barlangokról olvashat a Családi Lap 2013. márciusi számában.

Megosztom