Karneválok Európában

A farsangi karneváli mulatságok lényege roppant egyszerű: legyenek jó hangosak és minél szí­nesebben őrületesek! Tartják is ehhez magukat szerte Európában.

ílarcos szí­nkavalkád

Még soha nem volt ilyen szí­npompás karnevál, mint amilyen az idén lesz – a szervezők ugyanis a szí­neket választották az ez évi velencei mulatság központi témájának, azt kí­vánva, hogy a farsangi tömeg jelmez és álarc mögé rejtőzve mutassa meg egyéniségét. Az elegáns közönség mesés koncerten ismerkedhet a zene szí­neivel, a fiatal bulizókat pedig A szürke 50 árnyalata elnevezésű partival csalogatják, amely a karnevál legszexisebb eseményének í­gérkezik.

Természetesen most sem hiányozhat a tűzijáték és a konfettieső, a harsonások és pantomimesek hada, az önfeledt utcai mulatozás. Az ünnepség hagyományosan a kis galamb röptével nyí­lik, a csúcspont pedig az utolsó nap, amikor máglyára vetik a karnevál hercegét, akit az első napon elláttak minden jóval, és most mindentől megfosztva, a város bűneit is rátestálva eltemetik, s vele együtt a karnevált is. Majd minden elhalkul, a csöndes ví­ziparádén lassan elvonulnak a gyertyafénybe burkolózó gondolák és csónakok.
Velencei karnevál, január 26.-február 12.

Reszkessetek, nyakkendősök!

Az üzletek bezárnak, a karnevál hercege zsebre vágja a város kulcsát, és kezdetét veszi a féktelen mulatozás, amely valójában egyidős a szagos ví­z – lásd 4711-es kölni – névadójául szolgáló várossal. A kölni karneválon egybegyűlik a város minden lakója, és a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jelmezbe bújik – a jobbak saját maguk készí­tik.

Elsőként a hölgyek mutatják be kosztümjüket, és a fokozódó hangulatnak olykor egy-egy nyakkendő látja kárát, ahogyan az „őrült nők” a hagyományhoz hűen levagdossák a férfiak nyakáról. Éjt nappallá téve tart az ünneplés az utcákon, tereken és a kocsmákban, a hotelek bárjai is egész éjszaka nyitva tartanak, í­gy sok vendég nem is igen látja belülről a szobáját…

A vigadalom a rózsák hétfőjén éri el a tetőpontot, amikor a karneváli vonat áthalad a belvároson: maskarába bújt zenekarok, táncosok és iskoláscsoportok vonulnak sorban, csokoládé-, cukorka- és virágesőt szórnak az adományt követelő tömeg felé. Hamvazószerdán a mulatság véget ér, az ünneplő társaságok egy közös halvacsorával búcsúznak a karneváltól.
Kölni karnevál, február 7-13.

 

A cikk folytatását a Családi Lap 2013. februári számában olvashatja.

Megosztom