Utazzon el télen a nyárba

A fogcsikorgató hidegben és a sötét téli estéken nehéz elképzelni, hogy délen napsütésben úszó, képeslapra illő tengerpartok várják az utazókat. Egy kis nyári feltöltődésért még csak vagyonokat sem kell feltétlenül fizetni.

Könnyen elérhető: Tunézia

Az ország a közel-keleti és a mediterrán népek találkozási helye. Bár a történelem viharai nem is oly régen söpörtek át rajta, Tunézia ma Észak-Afrika egyik legfejlettebb és legnyugodtabb országa. Hazánknál másfélszer nagyobb területének fele sivatag és félsivatag, ahol csupán datolyapálma-ligetek szakí­tják meg a homokdűnék egyhangúságát.

A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül a legnagyobb a főváros, Tunisz. Idegenforgalmi szempontból azonban Szúsza (Sousse), Hammámet és Monasztí­r érdekes, illetve Dzserba, amely fekvésének köszönhetően érdemelte ki a „napfény szigete” elnevezést. Tunéziában az átlaghőmérséklet télen is 20-21 Celsius-fok körül van, ami strandolásra nem feltétlenül alkalmas, de városnézésre, kirándulásra tökéletes. Taxival, távolsági buszokkal az egész ország olcsón bejárható.

Karthágó romjait éppúgy érdemes megnézni, mint az ország északi csücskében található Cap Bon félszigeten Kerkuane maradványait: ez az egyetlen pun romváros, amelyre nem épült római település. Nagy élmény egy kirándulás Bulla Regiába is, amelynek egykori lakói a hőség miatt a föld alá épí­tkeztek. Tunézia újabban a golf és wellness szerelmeseit is csábí­tja, egyre nagyobb sikerrel. És mint minden arab országban, itt is érdemes ellátogatni a bazárokba, s alkut kötni néhány emléktárgyra, a kézművesipar és a fűszerkí­nálat páratlan.

A cikk folytatását a Családi Lap 2013. januári számában olvashatja.

Megosztom