Argyelán Kriszta, az egészségkalauz

Lassan húsz éve, hogy a rádiózás bűvkörében él Argyelán Krisztina, akinek hangját a ClassFM-ből ismerik sokan. Most arcát adja, ezúttal az egészségőrzéshez. A ViaSat tévécsatornán újra indul az Egészségkalauz. A műsorban olyan kipróbált jó tanácsokkal segítik a tudatos életmód híveit, amelyek közül sokat Krisztina is megfogad.

? Húsz éve a média körül forog az élete. Ez volt a célja, vagy a véletlen hozta így?
? Kislány korom óta szereplős voltam, ahol lehetett szavaltam, énekeltem, színjátszó körbe jártam, ennek köszönhetően alakult így az életem, egy kis szerencsével fűszerezve. 1993-ban, a színjátszó körös tanárunk rendezett március 15-én egy ünnepi műsort a rádióban, Esztergomban. Megkértek, hogy szavaljak el egy verset, amit meghallgatott Nemere Ilona, az adó akkori szerkesztője, és felajánlotta, mondjam én az esti mesét. Jól sikerült, úgyhogy onnantól én lettem a meseolvasó. Kéthetente bementem, beolvastam egy kötetnyi mesét, amit aztán esténként lejátszottak a rádióban. Jó volt a hangulat, ahogyan azokban az időkben máshol, úgy Esztergomban is éppen épülgetett a kereskedelmi rádiózás. Könnyű volt ott ragadni. Úgy emlékszem, az érettségi után már szinte az egész nyarat bent töltöttem a rádióban, s egy rövid időszakot leszámítva, amíg Szegedre jártam egyetemre, azóta is rádiózom.

? Amúgy színésznőnek készült?
? Volt egy ilyen álmom, meg is próbáltam, mert azt gondoltam, hogy örök életben bánnám, ha nem tenném meg. De csalódott sem voltam, amikor gyakorlatilag kidobtak, rögtön az első rostán. Hazamentem, s anyukám nem is értette, miért nem dőlt össze bennem egy világ. Hát úgy, hogy tisztában voltam magammal, de ezt meg kellett próbálnom, hogy aztán nyugodtan járhassak tovább a saját utamon. Magyartanár lettem és ez nem kényszerpálya volt. Tanítani mindig is szerettem volna, akkora álmom volt ez is, mint a színjátszás.

? Mindenben ilyen: elmegy a falig, mielőtt visszafordul?
? Inkább úgy fogalmaznék, nem vagyok abbahagyós fajta. Ha valamit elkezdek, azt szeretem bejfejezni, ha valamit csinálok, szeretem jól csinálni.

? A gyermekkori álma valóra vált, tanított valaha?
? Igen, egy magániskolában és színjátszó csoportot is vezettem. De be kellett látnom, hogy a rádiózás mellett mindez nehezen menne, mert addigra a rádiós munka már fontosabb volt. Kezdetben csak nagyon büszke voltam arra, hogy olyan munkával, amit szívből szeretek, saját zsebből tudom fizetni a tandíjat és a kollégiumi díjamat. Eleinte jó buli volt, szinte észre sem vettem, hogy mennyi mindent megtanulhattam erről a szakmáról. Aztán jött egy sor visszaigazolás, amelyek miatt már nehezen tudtam volna hátat fordítani a rádiózásnak.

? Ezek már sikerek voltak?
? Voltak pozitív visszajelzések, biztattak, de amikor a Danubius Rádióhoz hívtak a délutáni műsorsávba, az volt az a pillanat, amit szakmailag is nagy elismerésként éltem meg. Fél évvel a kezdés után az én sávom már megverte a konkurenciát. Nagyon büszke voltam, én sem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül helytállnom. Talán ez volt az az időszak, amikor tudatosult bennem, hogy rádiós lettem.

? Egy ideje nemcsak a hangját lehet hallani, de az arca is látható volt az EgészségŐrben, most pedig az Egészségkalauzban. Nagy váltás ez?
? Az ATV csatornán évekkel ezelőtt volt már egy ilyen kirándulásom, úgyhogy tudtam, mire vállalkozom. Abba viszont bele sem gondoltam, hogy ez azzal jár, hogy megismernek bevásárlás közben vagy a benzinkútnál, pedig így van. Rádiósként legfeljebb akkor szembesültem ezzel, ha banki vagy hivatalos ügyeket intéztem és beszélgettem annyit az ügyintézővel, hogy elég bátorsága lett rákérdezni, jól hallja-e, én vagyok az Argyelán Kriszta a rádióból?

? Jó érzés?
? Kedvesek a reakciók, így nagyon jó érzés és ennél többre nem vágyom. Azt a fajta ismertséget, hogy a munkám miatt a magánéletem is az érdeklődés középpontjába kerüljön, már nem szeretném. Nagyon szeretném megtartani az életünk bensőséges pillanatait, a férjemmel, a családommal magunknak.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. szeptemberi számában olvasható.

Megosztom