Jó tanácsok autóval utazóknak

Utazásaim elott rendszerint sírba kergetett aggódó anyám elmaradhatatlan kérdésével: minden megvan, pénz, paripa, fegyver? Mára már sajátomként hajtogatom e három szót, minden alkalommal, ha nyaralni indulunk.

Magyarok ezrei ülnek autóba a nyár beköszöntével. A régóta várt pihenés, a szabadság sokak számára egyet jelent az utazással. Az autó függetlenséget ad, nem kell menetrendhez vagy idegen útitársakhoz alkalmazkodnunk. Ugyan a benzinárak növekedésével egyre többen választják a hazai üdülőhelyeket, továbbra is rengeteg honfitársunk indul szomszédos vagy távolabbi országokba. Egy hosszabb autóútra azonban nem árt időben és kellőképpen felkészülni, ezzel rengeteg kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ami egyben utunk sikerét is megalapozza. A készülődéssel, tervezgetéssel együtt pedig megkezdődik maga a nyaralás is.

Pénz

Utazni lehet sok pénzből és kevesebből, de pénz nélkül lehetetlen. Ráadásul, ha felkészülésünkbe becsúszik valami hiba, pénzzel a legtöbb esetben ki lehet foltozni a hézagokat. A bankkártya az egyik legkényelmesebb módja a vásárlásoknak. A legtöbb benzinkúton, szálláshelyen fizethetünk vele, és a szükséges készpénzmennyiséget az adott ország valutájában szinte bárhol felvehetjük bankautomatából. Előnye, hogy nem kell a különböző pénzféleségekkel bajlódnunk, és mivel nincs visszajáró, nem kell attól sem tartanunk, hogy esetleg hamis pénzt kapunk, ráadásul az eltunt kártyát azonnal le is tilthatjuk. Ennek ellenére legyen nálunk készpénz is, hiszen megeshet, hogy kisebb üzletben vagy út menti árusnál szeretnénk vásárolni. Pénztárcánkat tartsuk mindig magunknál, ne hagyjuk az autóban, vagy őrizetlenül egy kávézóban, hotelszobában. Vannak biztonságosabb, és kevésbé biztonságos célpontok, de sokkal jobb megelozni a bajt, mint egy esetleges felelőtlen pillanatunk tönkretegye az egész nyaralást. Indulás előtt ellenőrizzük bankkártyánk lejáratának dátumát, illetve írjuk fel a bankkártya letiltási telefonszámot is.
Ugyanebbe a kategóriába sorolnám az utazáshoz szükséges iratokat is, így a személyi igazolványt vagy útlevelet és a jogosítványt. Európa országaiban elfogadják a magyar vezetoi engedélyt, egyéb esetben érdemes az adott ország magyarországi külképviseleténél tájékozódni a járművezetés feltételeiről. Utazás előtt győződjünk meg arról, hogy papírjaink érvényesek, nem járnak le idő előtt. Ugyanez érvényes az autó forgalmi engedélyére is. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a műszaki vizsga érvényes, és hogy befizettük a kötelezo gépjármu-felelősségbiztosítás aktuális részletét. Nemzetközi forgalomban az úgynevezett biztosítási zöldkártya igazolja, hogy a gépjármű tulajdonosa rendelkezik olyan felelősségbiztosítással, amely a külföldön okozott károkat is megtéríti a károsult részére. Európában a rendszámegyezményhez csatlakozott országokban ? az Európai Unió országai, valamint Izland, Norvégia és Liechtenstein ? a zöldkártya bemutatása nem szükséges. Ha a rendszámegyezményben részt nem vevő országba utazunk (Andorra, Ciprus, Észtország, Irán, Izrael, Lettország, Moldávia, Málta, Törökország, Tunézia, Ukrajna, Irán és Tunézia), akkor a biztosítási zöldkártyát indulás elott állíttassuk ki biztosítónknál, pénzbe nem kerül, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Ha casco biztosítással is rendelkezünk, akkor nézzük meg, hogy az esetleges károk térítése külföldön hogyan történik, például szükséges-e elore jóváhagyatni az autómentés vagy -megőrzés költségeit, mielőtt azokat kifizetnénk. Minden esetben kössünk utasbiztosítást. Egy váratlan baleset, betegség vagy poggyászkár sok kiadással és bosszúsággal járhat, amelyhez képest az utasbiztosítás összege elenyésző.

Paripa
Törött autóval ne induljunk útnak. Persze egy-egy kisebb karcolás, horpadás nem akadály, de a lámpatestek legyenek épek. Hosszabb út előtt feltétlenül vizsgáltassuk át járművünket. Időben jelentkezzünk be szerelőnkhöz, mivel dömping esetén előfordulhat, hogy akár egy hetet is várnunk kell az időpontra. Ha nem tervezünk több ezer kilométeres túrát, akkor is érdemes a szokásos napi rutinnál több figyelmet szentelni autónknak, mert az elhanyagolt gépkocsi balesetveszélyes is lehet.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. júniusi számában olvasható.

Megosztom