Veszélymentes, gondtalan nyár

Bogarak, csípések, fertőzések, sérülések. Rengeteg dolog, amelyek megkeseríthetik a jól megérdemelt pihenést. Tanácsainkkal szeretnénk segíteni, hogy családja, otthona, egészsége, ételei biztonságban legyenek a nyár beköszöntével is.

1. Szúnyogtenyészet

A kerti tavak, madárfürdők, kutak igazi díszei lehetnek az udvarnak, kertnek, ám nem árt odafigyelni rájuk, hiszen a szúnyogok is ezeket a sekély és langyos állóvizeket kedvelik legjobban. Célszerű hetente cserélni a vizet ezekben a tárolókban, mivel a szúnyoglárvák kikelési ideje körülbelül egy hét. A kerti tavak szúnyogmentesen tartásához jó módszer különböző halak betelepítése, mivel ezek kedvenc táplálékai közé tartoznak a szúnyoglárvák.

2. Napfényveszély

A napsugarak káros hatásairól mindenki hallott már. Azoknak azonban, akik valamilyen gyógyszert szednek, különösen oda kell figyelni arra, hogy a napozás és a meleg hatására nem lépnek-e fel mellékhatások, hiszen sok gyógyszer különösen fényérzékeny. Ez bőrpírt, vagy súlyosabb esetekben maradandó foltokat is okozhat a bőrön. Terhesség vagy krónikus egészségügyi probléma esetén szintén tanácsos konzultálni az orvossal nyaralás előtt.

3. A gyógyszerek megóvása

A hő és a pára megváltoztatja az orvosságok hatásait, ezért sosem szabad közvetlen napfénynek kitenni őket, hűvös, száraz helyen kell tárolni a fiolákat.Utazás közben sem szabad a gyógyszeres dobozt a kesztyűtartóba, csomagtartóba vagy a vízparton strandtáskába tenni, hiszen ezeken a helyeken akár a 38 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Ehelyett praktikusabb a légkondicionált utastérben vagy hűtőtáskában tárolni a pirulákat.

4. Veszélyes szendvicsek

Nyáron gyakran hallani a szalmonellafertőzésről, amely egész csoportokat betegít meg. A kánikulában a legtöbb ételt, szendvicset hűtés nélkül egy óránál tovább nem szabad tárolni. Útközben nehéz felmérni, hogy mennyi ideje áll a sonkásszendvics a csomagtartóban, pedig még az utastérről sem szabad azt gondolni, hogy 3-4 órán át romlatlan maradhat ételünk. Hogy biztosan elkerüljük a nyaralást tönkretevő gyomorrontást, érdemes egy mini hűtőládát vagy hűtőtáskát használni, a majonézt pedig az utazáshoz készített szendvicsekből jobb száműzni.

5. Rablók ellen

Elutazás előtt is mindenképpen ellenőrizni kell az ablakokat és ajtókat, főleg, ha hosszabb időre hagyjuk hátra az otthonunkat. Ezen kívül is sokat tehetünk azért, hogy nehezebb dolga legyen az esetleges behatolónak. Ha az ablakokat biztonsági fémhálóval szerelünk fel, sokkal nehezebb betörni, és a zajra jó eséllyel ébrednek fel a szomszédok?

6. Munkák a biztonságért

A nyári munkák közé érdemes felvenni a ház körüli fák megmetszését, hiszen, ha nincsenek a fenti ablakokat elérő ágak, oda sem tudnak felmászni a betörők. Emellett hasznos az automatikus külső és belső világítás, amely minden nap magától felkapcsol kis időre. Ez azt a látszatot keli, mintha a házigazdák otthon lennének.

7. Közlekedés nyitott füllel

Még ismert terepen sem célszerű, idegen helyen pedig akár veszélyes is lehet, ha zenelejátszóval a fülben közlekedünk. Otthon szinte automatikusan ismerjük a veszélyes pontokat, tudjuk, honnan várhatunk közeledő járművet. Idegen városokban azonban a fülünket is használni kell, hogy a nem várt helyekről közeledő járműveket időben észlelhessük és elkerülhessük a potenciális veszélyt.

8. Gyermekveszély

Évente legalább 25 gyermek hal meg az Egyesült Államokban hiperthermiában, vagyis attól, hogy túlságosan felforrósodik a teste a gépkocsiban. Soha nem szabad az autóban hagyni a gyermeket, még ha csak pár percre szalad is be a boltba valaki. A napon az autó rövid idő alatt akár 60 Celsius-fokra is felmelegedhet.

9. Biztonságos grillezés

A nyár nemcsak a nyaralás, hanem a kerti sütések időszaka is. A legfontosabb szabály, hogy a grillsütőket sosem szabad zárt helyen, például garázsban használni, hiszen a sütés közben keletkező füst könnyen szén-monoxid mérgezéshez vezethet.

10. Óvatos főzőcske

Arra sem árt ügyelni, hogy még akkor is teljesen át kell sütni a húsokat, ha már nagyon éhes a vendégsereg, mert a nyári melegben az enyhén sületlen húsban is könnyen el tudnak szaporodni a baktériumok.

11. Fenyegető fűnyíró

A szép udvarhoz hozzátartozik a gondozott gyepszőnyeg. Ám nem szabad itt sem megfeledkezni a biztonságról. Olyan fűnyírót kell választani, amelyik automatikusan leáll, ha elengedjük a kormányát. Arra is oda kell figyelni, hogy mindig a fűnyíró mögött maradjunk, sohase érjünk hozzá menet közben, mert az éles kaszák könnyen okozhatnak balesetet. Szandálban sosem szabad végezni a fűnyírást, és a gyermekeket is távol kell tartani a munka végzésekor.

Megosztom