Hálóba gabalyodva

Időzavar, emberi kapcsolatok leépülése, csökkenő teljesí­tmény munkában és iskolában. Egy internetfüggő személynél ezek a leggyakoribb tünetek. A túlzásba vitt netes barangolás emellett bűntudatot okozhat, csökkentheti az önbizalmat, sőt, fogyáshoz és depresszióhoz is vezethet.

Dühös és frusztrált lett

István (29) orvosi diagnózisa szerint internetfüggő. Naponta legalább 16 órát tölt a számí­tógép előtt. Munkahelye egyelőre megvan, de mindez már csak a főnöke jóindulatától függ. István sok mindent intéz a világhálón: banki tranzakciókat, vásárlást, kapcsolattartást. Ráadásul rabja lett egy internetes stratégiai játéknak. Függősége odáig fajult, hogy dühössé és frusztrálttá válik, ha nem hódolhat szenvedélyének. Barátnője nemrég hagyta el, kapcsolatait az utóbbi időben teljesen leépí­tette. Szülei nem bí­rták, hogy tönkreteszi az életét, ezért elküldték pszichológushoz. A fiú a szakemberrel az okokat próbálja felfedezni, vagyis azt, hogy mi vezetett idáig.

Magyarországon a rendszeresen internetezők aránya folyamatosan nő, ma körülbelül négy és fél millióan használják a világhálót. Sőt, már mobiltelefonon is olvashatjuk az e-mailjeinket, vagy kérhetünk útvonaltervezést. Rendkí­vül nehéz azonban megí­télni, hogy mikor beszélhetünk addikcióról, hiszen itt sokkal elmosódottabbak a határok, mint például az alkohol-, a drog- vagy a nikotinfüggőségnél.

Elveszi az értékes perceket

„Az internet, az elektronikai eszközök használata az élet számos területére hatással van, í­gy az ezektől való függőséget nehéz konkrétan definiálni – mondja dr. Muszil Dóra pszichológus. – A függőségi körbe sok minden beletartozik, például a „felnőtt” tartalmak túlzott nézegetése, a virtuális barátokkal eltöltött hosszú órák, az online játékok kontrollálatlan használata. Ezek mind nagyon sok időt igényelnek, elveszik az értékes perceket, órákat a mindennapi élettől, a valódi kapcsolatoktól, a családtól.”

A szakértő szerint az internetfüggő a „szörfölgetés” közben elveszí­ti időérzékét. Gyakran merülnek fel nehézségei a munkája, az iskolai feladatai elvégzésénél, mivel az ezekre fordí­tható időt a világhálón tölti. A túlzott használat miatt bűntudatot érezhet, sokszor hazudik a szeretteinek arról, hogy mivel foglalatoskodik éppen. Valamelyest tisztában van azzal, hogy nem helyes, amit csinál, de mégsem tud változtatni szokásán.

Kutatások szerint a felhasználók 6-6,5 százalékánál lehet ezt a tí­pusú zavart diagnosztizálni, bár a pszichológusok szerint ezek a számok nem teljesen fedik le a valóságot. Nincs ugyanis mindenki tudatában betegségének, nem látja be, hogy valójában függőségtől szenved. Ráadásul a pszichés problémák mellett fizikai bajok is jelentkezhetnek. A monitor sugárzása szem- és fejfájást okozhat, a sok ülés és a rossz testtartás í­zületi problémákat, hátfájást idézhet elő.

A mi életünk sivár?

Függőknél az önbizalom torzulása és az önértékelés csökkenése is gyakori jelenség. Esküvői és nyaraláskor készült fotók, tökéletesen beállí­tott profilképek, vidám partifotók, boldog kapcsolatról árulkodó bejegyzések. Ezeket nézegetve azt érezhetjük, hogy a mi életünk ehhez képest sivár és egyhangú, mert nekünk nincs „tökéletes” munkahelyünk, nem vagyunk „annyira” szépek, nem élünk szí­nes életet. Az önértékelésre rendkí­vül rossz hatással lehet a hasonlí­tgatás, ezért mindenképpen válasszuk el a látottakat a saját életünktől.

Internetes személyiséglopásVeszélybe kerülhetünk, ha regisztrálunk egy netes portálon, feltöltjük a személyes adatainkat, vagy éppen a bankszámlaszámunkat. A hackerek másodpercek alatt meg tudják azokat szerezni. Sajnos ma már a közösségi oldalak sem nyújtanak teljes biztonságot. Ha valaki feltöri profilunkat, olyan információk birtokába juthat, amelyekkel bármikor visszaélhet. Ezt megelőzhetjük, ha gyakran változtatjuk – kis- és nagybetűkből, számokból álló – jelszavunkat. A közösségi oldalakon csak olyan adatokat adjunk meg, amelyek mindenképpen szükségesek, ezeket pedig csak ismerőseinkkel osszuk meg. És végezzünk rendszeresen ví­rusirtást a gépen.

Internetes szlengszótár
2 B: to be, lenni
Am: amúgy
BRB: be right back, mindjárt jövök
Fok: fogok
jó8: jó eight, jó éjt
LOL: nagy nevetés
Nm: nincs mit, szí­vesen
Troll: provokatí­v, ingerlő személy
Vok: vagyok
„Az internetszleng nagyobbrészt az angolból alakult ki, és az internetes szolgáltatások, főképp fórumok, azonnali üzenetküldő alkalmazások, többszereplős játékok felhasználói körében használatos. Rengeteg rövidí­tést tartalmaz, aminek célja, hogy egy hosszabb, de gyakran használt kifejezést, mondatot lerövidí­tsenek, í­gy megspórolva billentyűleütéseket. A kifejezések többnyire kisbetűsek, a gyorsaság miatt a használói nem alkalmaznak í­rásjeleket, mondatkezdő nagybetűt, és a szövegek többnyire nyelvtanilag hibásak.” (Forrás: Metapédia)

A gyermekszoba sincs biztonságban

Az internetfüggőség a fiatalokra is „leselkedik”. Goldmann-né Fehér Hajnalka gyermekpszichológus szerint az addikció kialakulásának több lépcsőfoka van. Az első, amikor a diák az iskolából hazaérve alig várja, hogy a gép elé ülhessen. A következő stádiumban a gyermek levert, agresszí­v, feszült lesz, ha egy-egy nap nem jut kedvenc oldalaihoz. Végül pedig barátai eltávolodnak tőle, családja a háttérbe szorul, iskolai teljesí­tménye jelentősen csökken. Gyakori, hogy a túlzott netezés miatt elhí­zik a fiatal, vagy éppen kórosan lefogy.

Kialvatlan, fáradt, sápadt lesz a gyerek, sőt, akár a depresszió tünetei is jelentkezhetnek nála. Mit tehet ilyenkor a szülő? A gyermekpszichológus úgy véli, hogy semmiképpen sem javasolt a számí­tógépezés teljes tiltása. A szülőnek segí­tenie kell abban, hogy a gyermek megtanulja a helyes és mértéktartó internethasználatot. Ha úgy látja, hogy túlzottan sok órát tölt a csemete a gép előtt, próbálja meg visszavezetni a valós kapcsolatok világába. Az igazi védőhálót azonban a családdal eltöltött tartalmas programok, a barátokkal szervezett beszélgetések, összejövetelek képesek biztosí­tani.

Jól is lehet szörfölni

Ha megfelelő keretek között használjuk a világhálót, javunkra is válhat a neten való barangolás, vagyis szörfölés. Egy Tel Aviv-i kutatócsoport megállapí­totta, hogy sok fiatal az internet segí­tségével keresi a válaszokat saját személyiségére vonatkozóan, és az ott talált információk hatására kezd el gondolkodni, fog bele jövője épí­tésébe. Ráadásul a világháló megkönnyí­ti az életet. Gondoljunk csak a térképes alkalmazásokra, amelyek pillanatok alatt megrajzolják, hogyan és mennyi idő alatt juthatunk el egyik helyről a másikra.

Az interneten tudunk emellett vásárolni, moziműsort böngészni, fodrászt keresni, repülőjegyet foglalni, munkát keresni, és még hosszasan sorolhatnánk a lehetőségeket. Ha pedig szeretnénk kicsit utánanézni, hogy vajon tényleg jó-e a kereső által megadott szálloda, akkor nem kell mást tennünk, mint különféle fórumokon utánaolvasni a véleményeknek. Ahol aztán mi is megoszthatjuk saját tapasztalatainkat.

Megosztom