Tavaszi megújulás

A jó idő beköszöntével nemcsak a természet, hanem mi is megújulunk. Végezzünk nagytakarítást a lakásban, alakítsuk át frizuránkat, vegyük elő a virágos ruhákat!

Takarítás 8 lépésben

Az alapos tavaszi nagytakarítás garanciája a pontos terv. Két részből áll az egész takarítás: azokból a dolgokból, amiket évente egyszer-kétszer kell elvégezni, és a gyakori, rendszeres tisztogatásból. A tippjeink segítségével még hatékonyabbá teheti a tavaszi megújulást.

1. Le a függönnyel!

Első lépésként szedjük le a mosható függönyöket, sötétítőket. Ha porosak a drapériák, még a levétel előtt óvatosan porszívózzuk át őket egy kefés fejjel, a ráncokat és redőket is széthúzva. Portalanítsuk a fa zsalugátereket is. Erre nagyon praktikus egy hajszárító, amit állítsunk hidegre, és fújjuk át vele a sötétítőket. De egy pár pamutkesztyűben is át tudjuk törölgetni, ha a faápoló anyagot az ujjakra cseppentjük, és az egyes lemezek közé dugva az ujjakat kitöröljük a tél alatt felgyűlt port a közökből.

2. Lássunk tisztán!
Porszívózzuk le a párkányokat, reluxákat, ablakkereteket, különösen figyeljünk a sarkokra. Ezeket a kefefejjel tudjuk alaposan kipucolni. Az ablaktisztításhoz praktikus lehet egy nyeles kefe, így megspórolhatjuk a létrára mászást, mégis elérjük a magas pontokat. A jobb felső sarokban kezdjük az ablakmosást és haladjunk balra lefelé. Egy tiszta, fehér pamutruhával töröljük szárazra az ablakszemeket.

3. Fordítás!

Fordítsuk át és poroljuk ki az ágybetétet, matracokat. Alaposan porszívózzuk ki a fekhelyet, mossuk ki az ágyneműtartót. Semlegesíthetjük az állott szagokat, ha samponos szivaccsal áttöröljük a fekhelyet. Hagyjuk megszáradni a porszívózás előtt természetesen. De szagtalanításhoz praktikus a szódabikarbónás oldat is. Pár percig hagyjuk, keféljük át, majd jöhet a porszívó!

4. Serpenyősikálás

A gyakran használt főzőeszközök alapos letisztítását három lépésre oszthatjuk. Elsőként távolítsuk el az idők során rárakódott ételmaradékokat, ráégett darabkákat egy szappanos, forró vizes áztatással. Ez remekül oldja a zsírokat. Ezután tisztítsuk le a megbarnult felületeket egy súrolós szivaccsal, esetleg némi zsíroldó vagy súrolószer segítségével. Ám vigyázzunk a teflon felületekre, nehogy megsérüljenek, hiszen utána használhatatlanná válik az edény. Végül vessük alá az alapos tisztogatásnak a fedőket is, akár fogkefét is használhatunk a nehezen elérhető felületekhez.

5. Olvadjon a hűtő!

Itt az ideje, hogy mindent kiszedjünk a hűtőből, még a fiókok leghátsó zugában megbújó, rég elfeledett sajtdarabkákat is. Ezután nem árt egy alapos törlés és szagtalanítás a polcokon, a frizsider falán egy meleg vizes, szódabikarbónás oldattal (egy evőkanál szódabikarbónát adagoljunk egy liter vízhez). A fagyasztóról sem szabad elfeledkezni: húzzuk ki és olvasszuk le, majd ha szépen kitisztítottuk, tényleg csak azt pakoljuk vissza, amire még szükség van, és aminek nem járt le a szavatossága.

6. Rend a konyhaszekrényben

Hogy öröm legyen a főzés, a konyhaszekrényben is érdemes rendet tenni. Pakoljuk ki a szekrényeket, minden fűszert, sütési-főzési hozzávalót, ellenőrizzük a szavatosságukat, és aminek már nem sok van hátra, kíméletlenül dobjuk ki. Mossuk le a polcokat és fedjük le tiszta papírral.

7. Ruhacsere

Mielőtt eltennénk a téli ruhákat, különítsük el őket. Válasszuk szét, amit előbb tisztítóba kell vinni, amit már nem fogunk hordani többé, és amire még szükségünk lesz. Győződjünk meg róla, hogy a ruhák tiszták, mielőtt eltesszük őket, mert ha a szennyeződés hónapokig benne marad, lehet, hogy soha többé nem tudunk megszabadulni tőle.

8. A szőnyeg szépsége és épsége

Ha a szőnyegek nagyobb tisztogatásra szorulnak, gondoljuk át a professzionális segítség lehetőségét. Ha tapasztalatlanságunk okán nem tudjuk, mennyi hab és víz az elég, könnyen tönkretehetjük a padlót is akár. De ha mégis magunk vágunk bele, kövessük inkább pontosan az utasításokat. Ha csak egy-egy foltot szeretnénk eltüntetni, elég egy samponos söprűzés, és ismét régi fényében tündököl majd a szőnyegünk.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2010. márciusi számában olvasható.

Megosztom