A szexuális élet szerepe napjainkban

Az emberek szexualitáshoz való viszonya nagy változáson ment át az idők kezdetétől napjainkig.

Az ókorban a testi szerelem fontos örömforrás volt, az istenek és az emberek egyaránt gyakran hódoltak neki. A kereszténység megjelenése számos tiltást hozott e téren is. Elterjedésével a földi élet árnyékvilágként nem az örömök szí­nhelyét jelentette. A XX. század második felében a kutatások a hormonális fogamzásgátlók kifejlesztésével óriási lendületet adtak a szexuális aktivitásnak, hiszen az egyik legfőbb gát dőlt le a szabad szerelem útjából.

Szabadság kontra szabadosság

Kirobbant a szexuális forradalom, a szerelem nemcsak szabad, de sok esetben túlzottan szabados is lett. Törvényszerű volt, hogy ennek árnyoldalai, veszélyei is megjelenjenek. A túlzott tombolás egyéni lelki tragédiákat okozott, és új rém bukkant fel: az AIDS. Nem lehetett szemet hunyni a szexuális úton terjedő betegségek növekvő veszélye felett.

Minél szabadabb lett a szexualitás, annál jobban előkerültek a szexuális problémák is, és egyre nagyobb igényként jelentkezett azok megoldása. Az 1980-as évekre körvonalazódott a szexuális medicina, mint speciálisan e problémák orvoslására született tudomány.

Az igazi robbanást a férfiak merevedési zavarának első, kevés veszéllyel járó igen hatékony kezelése jelentette a „kék tabletta” felfedezésével. Ez a terápia világszerte 100 milliós nagyságrendben nyújt segí­tséget férfiaknak és partnereiknek a szexuális öröm eléréséhez. A nők szexualitásáról is sok adat gyűlt össze a kutatásokból, de bőven maradtak megválaszolatlan kérdések, amelyek a jelen tudomány számára kihí­vásokat jelentenek.

 

Az alapvető jog

A mai felfogás szerint a szexuális öröm alapvető emberi jog, az egészség nem képzelhető el szexuális jól-lét nélkül. A szexről egyre több és egyre nyí­ltabb a kommunikáció, bár tartalmi minősége néhány esetben nem kielégí­tő. A szexualitás megí­télése erősen kultúrafüggő, a vallásosság az egyik kiemelt faktor a személyiség mellett, amely hatást gyakorol e területre.

 

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. szeptemberi számában olvasható.

Megosztom