Boldogság klikkelésre

Az internet óriási lehetőséget nyitott használói számára. Az ismeretek megszerzése, a kommunikáció terén korábban elképzelhetetlen könnyedséget és sebességet jelent. Az új keretek azonban akár veszélyeket is rejthetnek.

Az interneten olvasható információk sokszor megtévesztők, sőt hamisak is lehetnek. Különösen igaz ez egy speciális területre, mely egyre nagyobb teret hódí­t magának: az ismerkedés, párkeresés a neten. Korunk egyik legnagyobb nehézsége az, hogyan és hol találhatunk párt magunknak. Nincsenek olyan helyek, rendezvények, ahol ismerkedni lehet anélkül, hogy ne merüljön fel a zaklatás, tolakodás bélyege.

Szórakozóhelyen csak ritkán köttetnek hosszabb távú kapcsolatok, a legtöbben eleve előí­télettel bí­rnak az ilyen ismerkedéssel szemben. Régen nem illett, ma nem érdemes utcán ismerkedni: mindenki célirányosan rohan valahova, de leginkább autóban ül. Tehát marad az iskola, a munkahely, a meglévő társaság. Szóval elég hamar bezárul a kör. Az is igaz, hogy egyre több a belső gát: a férfiak mostanában félénkek, elfelejtik, hogy az ő dolguk az udvarlás, legtöbbször elképzelhetetlennek tartják, hogy megszólí­tsanak egy nőt, mert félnek a kudarctól. Persze a nők sem bátorí­tóak, ők meg mosolyogni, kedvesnek lenni felejtenek el. így egyre több ok van arra, hogy a net legyen az a hely, ahol párt keressünk.

Miért lett népszerű? Előnye, hogy nem kell szemtől szembe állni, kevesebb bátorság szükséges, és több szemfényvesztésre vagy kegyes hazugságra van mód. Csevegni lehet úgy is, hogy nem jó a frizurám, borostás vagyok. Most úgy tűnhet, hogy leértékelem az ismerkedés ezen formáját. Pedig nem í­gy van!

Csakugyan sajnálom, hogy sokan gép mögé bújva próbálnak bemutatkozni, de hiába fintorognak sokan, jelenleg ez talán a legszélesebb tér az ismerkedésre. Persze nem szabad elfelejteni a hiányosságait, amelyekre már utaltam. Viszont a választási lehetőség is bővebb és egyértelműbb, mint máshol. Itt (remélhetően) mindenki ugyanazt akarja. Minél előbbi találkozás

A párkeresési folyamatnál azt javaslom, hogy ne sokáig maradjunk a virtualitásban. Egy személyes találkozás rengeteg dologra derí­thet fényt, mielőtt még egy nem létező partnerbe szeretnénk bele a hosszú beszélgetések során. Jogos a kérdés, hogy jön ide a szex? Tabuk nélkül el kell ismerni, hogy a net ezen a téren is új utakat nyitott meg. Megfelelően kezelve ezek az utak adhatnak pozití­vumot, és akárcsak az ismerkedésnél, itt is egyidejűleg jelennek meg a veszélyek.

Az interneten rengeteg szexuális tartalmú oldalt, pornográf képet, videót lehet találni. Ha egy felnőtt ismereteket szeretne gyűjteni, ötleteket szerezni életének szí­nesí­téséhez, akkor ez akár használható forrás is lehet kellő kritikával. Gyógyí­r a távolságra Új lehetőséget jelent, ha a szerelmespárnak hosszabb időt egymástól távol kell töltenie.

A webkamera révén ilyen esetekben sem kell lemondani egymás élvezetéről: lehet becézni, látni egymást, csak az érintés és az illatok hiányoznak. A korábbi, teljes nélkülözésnél ez sokkal többet nyújt, akár erotikus játék és élmény is kialakulhat ennek keretében. Segí­t, hogy kibí­rjuk a szerelmünk kényszerű távollétét.

A szex ilyen formáját többen azonban nem egy meglévő kapcsolat speciális helyzetében használják, hanem a valóságban el nem érhető élményeket hajszolnak í­gy. Egyre többen élnek ilyen kettős életet. Alig várják, hogy jöjjön az este, és csábí­tó szexistennőként vagy szexlovagként tobzódjanak az erotikában. Amit a valóság nem ad meg nekik, azzal a virtualitás becsapja őket.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. januári számában olvasható.

Megosztom