2018.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Korai öröm: nem a serdülők problémája

A korai magömlés a leggyakoribb szexuális probléma a férfiak körében, nagy hatással van a szexuális élet boldogságára mindkét félnél.

Családi Lap
2011.10.05  13:40   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A korai magömlés a leggyakoribb szexuális probléma a férfiak körében, nagy hatással van a szexuális élet boldogságára mindkét félnél. Meghatározó lehet a kapcsolat minőségére, akár annak felbomlásához is vezethet. Vannak azonban olyan párok is, ahol alig okoz problémát.
Kétségkívül, a korai magömlés (ejaculatio praecox ? EP) fogalma sokkal inkább a kulturális, mint az evolúciós fejlődés eredménye. Napjainkban ez a leggyakoribb szexuális panasz a férfiaknál, és így szükségképpen a partnereiknél is. Élete során a férfiak egyharmadát érinti. Bár kezelésében számos magatartásterápián alapuló módszer ismert, a múlt évtizedben a gyógyszeres terápia sikere, és az iránta való igény erősen megnőtt. A probléma vizsgálatánál számos kérdés merül fel: mi a helyes definíció, mennyi az időtartam, amin belül az EP felmerül, és mi áll a hátterében?

A korai magömlés lehet biológiai, a férfi adottságaiból következő probléma, de lehet valamely hatásra adott reflex, esetleg tanulási folyamat része. Mikortól probléma? A fiatal férfiaknál gyakran az első aktus során észlelhető korai magömlés, viszont a további aktusok alkalmával már jobban tudja kontrollálni az ejakulációt.

Így a pár alkalmazkodhat a jelenséghez, különösebb feszültség megélése nélkül. Korai magömlésről akkor beszélhetünk, ha az rendszeresen minimális szexuális ingerre bekövetkezik a személy akarata ellenére a hüvelybe való behatolás előtt, közben vagy röviddel utána. Fontos, hogy ez a személynek lelki szenvedést okoz. A definíció hiányossága, hogy az eltelt időt szubjektíven ítéli meg.

A panasz megítélése erősen köthető kulturális hatásokhoz is, a női emancipáció erősen befolyásolja megítélését. Történeti szempontból érdekes az ismert szexológus pár (Masters és Johnson) meghatározása, miszerint a korai magömlés azt jelenti ?a férfi nem képes elég ideig késleltetni az ejakulációt ahhoz, hogy a nő orgazmust éljen át az együttlétek 50 százalékában?. Ebből a kritériumból számos diagnosztikai hiba adódhatna, hiszen a nők körében nem ritka az orgazmusra való képtelenség jelensége.

A korai megömlést tehát három jellemző mentén kell vizsgálni.

1. A magömlésig eltelt idő: nincs egységes definíció (< 1 perc vagy < 3 perc).

2. A magömlés szabályozásának kontrollja: csökkent.

3. A probléma megélése által kiváltott lelki zavar. Jelenleg igyekeznek objektív adathoz kötni a korai magömlés definícióját. Bár szokás mondani, hogy senki nem szeretkezik stopperórával, de képzeljék el, hogy ezeknél a vizsgálatoknál éppen stopperrel mérik a behatolástól az elélvezésig eltelt időtartamot.


A stopperórát a magömlés bekövetkeztekor a nő nyomja le. Az időtartam alapján az 1 percnél rövidebb idő alatt bekövetkező magömlés esetén definiálták a korai megömlést, míg 2 perc alatti időtartamnál valószínű korai magömlés véleményt adtak. A normál és a gyors ejakuláció lefolyása között különbség van. Ebből egyértelműen kitűnik, hogy az orgazmust megelőző fokozott izgalmi állapot hiányzik a korai magömlésben szenvedő férfiaknál. Ők anélkül, hogy érzékelnék az orgazmus bekövetkeztét jelző emelkedett izgalmi szintet, váratlanul és hirtelen ejakulálnak. Az előfordulás pontos mérését nehezíti, hogy többnyire önbecslés alapján történt, így az adatokat a szubjektív szenvedésből és a kulturális háttérből adódó különbségek erősen befolyásolják.

A korai magömlés előfordulása 5-40 százalékos a szexuálisan aktív férfiak körében. A leggyakoribb Kelet-Ázsia országaiban (Malajzia, Korea, Japán), a legritkább Közép-Kelet-Európában és Afrikában. Az átlagos európai előfordulást a két szélső érték közöttinek becsülik. Romokban az önbecsülés A szexualitás fontos tényezője az általános jól-létnek. Minden szexuális zavar hat az életminőségre, mivel az EP a leggyakoribb férfi szexuális zavar, így különösen rontja az életminőséget. Negatív hatások: magára a férfira (az önbecsülés csökkenése); a partnerre (demotiváció); a kapcsolatra (intimitás zavara).

Körülbelül száz éve még úgy vélték, hogy az egész életen át tartó korai magömlés okai pszichológiai faktorok. Napjainkban az újabb elméletek a biológiai adottságok szerepét is hangsúlyozzák. A legfontosabb magyarázatok az ejakuláció fölötti kontroll hiányát és a szorongást hangsúlyozzák. Feltehető, hogy korai magömlés esetén az orgazmus előtti szexuális izgalom foka nem tudatosul, és ez akadályozza a magömlés feletti kontroll elérését.

A szorongás rontja a páciens szexuális izgalmi szintjére való összpontosítását, így könnyebben bekövetkezhet a korai magömlés. Ugyanakkor a kudarc már a következő aktus előtt is szorongást vált ki. A közelmúlt nagy felismerése, hogy genetikai hajlam meghatározó lehet az olyan korai magömlés hátterében, amely egész életen át és minden partnernél fennáll. A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2011. októberi számában olvasható.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás