2018.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Szex és lélek

Nem véletlen az a mondás, hogy a szex fejben dől el.

Családi Lap
2011.06.02  09:49   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Nem véletlen az a mondás, hogy a szex fejben dől el. Ez tulajdonképpen összegzi azt a tényt, hogy egészséges lélek nélkül a szexuális öröm ritkán élhető meg.
Napjainkban az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a depresszió és a szorongás. Olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2020-ra a depresszió az egyik vezető rokkantsági ok lesz a világon. A bizonytalan társadalmi változások, a család megtartó kötelékének lazulása és az egyén küzdési stratégiájának gyengesége egyaránt segíti a genetikai hajlam betegségben való megnyilvánulását. Depresszió és kezelése A depresszió igen gyakori, élethossz-előfordulása 15-16%. A szexuális zavarok önmagukban is kiválthatnak depressziót, az önbecsülés csökkenése és a frusztráció miatt. A depresszió és a szexuális zavarok kölcsönösen rontják egymást.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az antidepresszánsok  kevés kivétellel  negatívan hatnak a szexuális életre. Ugyanakkor, éppen mellékhatásaik miatt, a korai magömlésnél hatékony gyógymódot jelenthetnek. Az antidepresszánsok szedésekor a nőknél és a férfiaknál egyaránt kb. 30 százalékban alakul ki szexuális probléma. Ebben a tekintetben van különbség az egyes tabletták között, de csak néhány olyat ismerünk, amely nem rontja a szexuális élményt.

A depresszió és annak kezelése nagy kihívás elé állítja a szexuális zavarokkal foglalkozó szakembert. A rossz hangulat igen gyakori, de a depresszió diagnózisát csak bizonyos tünetek együttes előfordulása és legalább kettő hétig fennálló panaszok esetén lehet kimondani. A vezető tünet az alacsony hangulat, amelyhez étvágy- és alvászavar, fáradékonyság, energiahiány, és az örömkészség elvesztése (szexuális örömé is) társul.

A diagnosztikai kritériumok alapján a szexuális zavar csaknem törvényszerű depresszió esetén. Libidóhiány, izgalmi zavar a nők felénél, a férfiak 40 százalékánál fordul elő. Súlyos depresszió esetén, idősebb férfiaknál a merevedési zavar csaknem 100 százalékban fordul elő. Gyakran megtévesztő lehet az, hogy az aktus gyakorisága nem csökken, mert főként a nőkre jellemző, hogy nem a saját, hanem a partnerük kedvéért élnek szexuális életet. Így sokkal inkább a kapcsolati kompromisszumkészség befolyásolja az aktusok gyakoriságát, mint a libidó. Éppen ezért a valós probléma feltárásához a páciens pontos anamnézisének felvétele szükséges.

A depresszió esetén valamennyi szexuális probléma előfordulhat, leggyakoribb a vágy csökkenése. Férfiaknál a merevedési zavar, a korai és a nehezített magömlés sokszor fordul elő ugyanúgy, mint az orgazmusra való képtelenség. Bár, ez utóbbi tekintetében a nők valószínűleg még rosszabb helyzetben vannak. A gyógyszeres kezelés korábban már leírt lehetséges mellékhatásai miatt a depresszió kezelése nagyon nehéz feladat úgy, hogy a szexuális élet minőségét is hangsúlyozni kell. Elképzelhető, hogy a depressziós tünetek csökkentésével többet javul a szexuális élet minősége, mint amennyit a mellékhatások rontanak rajta.


Amennyiben a helyzet nem ilyen szerencsés, akkor a szexuális zavar fellépése visszahat a depresszióra, és ismét súlyosbodhatnak a panaszok. Ez egyben a beteg együttműködését is rontja, sokan emiatt abbahagyják a gyógyszerszedést. Mellékhatások tekintetében Mit lehet hát tenni, ha a beállított antidepresszív gyógyszernek negatív mellékhatása van a szexuális életre? Az első és legfontosabb, várni kell türelmesen, mert van rá esély, hogy néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap múlva javul a helyzet. Van mód arra, hogy hétvégén gyógyszerszünetet tartsunk ez néha segít.

Probléma lehet azonban, hogy mielőtt még visszatér a szexuális étvágy, azelőtt jelentkeznek a gyógyszer kihagyásából adódó panaszok: hányinger, szédülés, fejfájás stb. Vagyis a technika kockázatos, de talán érdemes megpróbálni. Egyes esetekben a gyógyszer dózisának csökkentése is javulást hozhat. Ha ezek a próbálkozások nem eredményesek, akkor az orvossal konzultálva szóba jön a gyógyszerváltás, esetleg úgynevezett korrigáló szerek párhuzamos szedése. Sosem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy nem húzódnak-e meg a mélyben párkapcsolati problémák, amelyeknek a rendezése csodát tehet a szexuális öröm elérésében is.

Egyes antidepresszánsok elhagyása különösen, ha hirtelen történik nőknél folyamatos genitális izgalmi zavart okozhat. Ez vágy nélküli, kellemetlen genitális izgalom, amely spontán és akaratlanul alakul ki. Bár többszörös orgazmus is bekövetkezhet, az nem szünteti meg a panaszt, ami akár órákig vagy napokig is tarthat. Hasonló jelenséget egyéb antidepresszívumok esetén is megfigyeltek. Összegezésül elmondható, hogy a depresszió és a szexuális diszfunkció egyaránt jelentős hatással van a párok életminőségére. Úgy tűnik, hogy a depresszió és a szexuális diszfunkció kölcsönös ok-okozati hatással bírnak.

Az antidepresszánsok gyakori mellékhatása a szexuális diszfunkció, amely noncomplience-t okozhat. A depresszió kezelésénél mindkét szempontot figyelembe véve kell kialakítani a terápiás stratégiát.


A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2011. júniusi számában olvasható.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás