Szex és szerelem minden korban

A negyvenedik év betöltése minden nő életében különleges. Ám az orvosok szerint sokkal inkább szimbolikus fordulópontról van szó, mint biológiairól.

A nőiesség kiteljesedése

Soha nem voltunk még annyira nők, mint negyvenes éveinkben. A fiatalság és az energia érintetlen. És még egy gyermek is érkezhet?
Fontos dátum. A beérkezés és az újrakezdés fordulópontja. Születésnapi torta olyan gyertyácskákkal, amelyeknek a lángját sosem akarjuk elfújni: mintha a fiatalság végérvényesen mögöttünk maradna. Még akkor is, ha néhányan már szükségét érzik, hogy mérleget készítsenek az eltelt évekről és új terveket szőjenek a jövőre nézve, egy negyven éves nő teste még semmit nem vesztett vonzerejéből és teljesítőképességéből. A hormonok egyensúlya (egészséges nőknél) ugyanolyan, mint tíz évvel korábban és átlagban még legalább ugyanilyen marad legalább öt évig. Az anyaság tehát még szóba jöhet. Annak ellenére, hogy az idő múlásával kisebb számban érnek meg petesejtek, és a petefészek működése egyre kevésbé kiszámítható. Mindez csak annyit jelent, hogy a teherbeesés lehetősége egyre csökken.
A menopauza időszaka tehát egyelőre még messze van. Mégis, 45. életéve körül egyre több nő tapasztal enyhe változást, mintegy előhírnökként. Ezek többnyire apró rendellenességek a havi vérzés körül, valamivel erősebb fájdalommal a ciklus közepén, néha súlynövekedés, vagy a szokásosnál nagyobb mennyiségű hüvelyváladék. Ez az úgynevezett ?perimenopauza?, ami mintegy 6-8 évvel a menstruáció végleges megszűnése előtt tapasztalható, az ösztrogén- és a progeszteron-termelés felborulásának átmeneti tüneteként. Ez az a két hormon, ami a női hormonok működését szabályozza. A nőgyógyász, speciális terápiával visszaállíthatja a felborult egyensúlyt, megkímélve ez által a pácienst ezektől az apró kellemetlenségektől.
Ez az életkor egyben a gyakoribb szűrővizsgálatok ideje is. Ha korábban elég volt évente elvégeztetni a Pap-tesztet (amely a méhnyak-rák kialakulásának időben történő megelőzését szolgálja), 40 éves kortól célszerű mammográfiai vizsgálaton is megjelenni, illetve ideje elkészíttetni az első ?hormon-térképet? is. A hormonális egyensúly említett lehetséges megbomlása ugyanis változásokat okozhat a méh, illetve az emlő szöveteiben. Ezek a vizsgálatok a nőgyógyász számára is iránymutatóak egy javallott hormonterápia kialakításához.
A szexuális élet intenzív, odaadó és sokkal igényesebb. A női szexualitás éppen 40 éves kor körül éri el a zenitet. Kutatások szerint, míg a férfiak szexualitása serdülőkorukban a legintenzívebb, a nők esetében az örömérzés és örömszerzés képessége az évek múlásával egyre nő. Ez az a kor, amikor egy nő maradéktalanul élvezheti érettségének és kiteljesedésének gyümölcseit: a negyvenes nő partnere és saját szexualitásának felfedezése előtt áll, minden félelem és bizonytalanság nélkül. Talán új felfedezések előtt is: ez tipikusan a kalandok időszaka, de a stabil új kötelékeké, és erotikus tapasztalatoké is.

Az érettség vonzereje

Az ötven éves kor fontos átmenet és néhány kellemetlen tünet egy új egyensúly megtalálásáig
Orvosi szempontból a hormonháztartás átalakulásának ideje, amit általában menopauzaként szokás emlegetni. Sok nő úgy éli meg ezt az időszakot, mintha saját magából veszítene el egy darabot. Ha azonban van egyáltalán veszteség, ez csak az anyaság lehetőségét érinti. A nőiesség továbbra is kétségbevonhatatlan, és a gondosan ápolt megjelenés, a higiéniai szabályok fokozott figyelembevétele jelentősen megnövelheti önbizalmunkat.
A menopauza soha nem köszönt be előzmények nélkül. A statisztikailag általában 48 és 52 éves kor között bekövetkező tényleges menopauzát megelőzően minden nő átmegy egy hosszabb-rövidebb időszakon, amikor a hormonháztartása felborul. Ennek következtében a menstruációs napok száma megnövekedhet, vagy épp ellenkezőleg: megrövidülhet és rendszertelenné válhat. Egészen addig, amíg egy napon teljesen megszűnik a petefészek működése és nem jelentkezik többé a menstruáció. Az utolsó havi vérzéstől számított egy-két év elteltével beszélhetünk csak valódi és tényleges menopauzáról. Közben megszűnik ? ha nem is teljes egészében ? a hormonkiválasztás: számos kellemetlen tünet éppen e változás következtében jelentkezik.
A hormonok nemcsak a szexuális biológiai tevékenységet szabályozzák. A célpontjuknak leginkább kitett szervek között találhatók a szövetek és a nyálkahártyák. A klimaktériummal (a tényleges menopauzát megelőző időszak) a bőr vékonyabb és szárazabb lesz, az emlő szövetei meglazulnak, szárazabbá válik a hüvely is, ami megnehezítheti és fájdalmassá teheti a szexuális kapcsolatot. Ráadásul a hüvelyben található baktériumok, amelyek megvédenek a különféle fertőzésektől és más kellemetlen panaszoktól, átalakulnak, ezért gyakrabban keletkeznek ciszták. Éppen ezért nem lehet elválasztani egy ötvenes éveiben járó nő szexuális attitűdjét a testében lezajló és megélt változásoktól. Az üdeség elmúlásával együtt járhat a félelem, hogy többé már nem vagyunk kívánatosak, miközben a szexuális vágy gyakran nemhogy csökkenne, hanem ezzel ellentétben, éppen erősödik. Tehát pont a hormonális változások következtében növekedhet a szexualitás iránti vágy.
A kiegészítő hormonterápiával kapcsolatos kérdés, vagyis hogy a termékeny korra jellemző hormonális egyensúlyt mesterségesen állítsák helyre, nagyon összetett és kényes. Miközben néhány nő kijelenti, hogy mindenre hajlandó annak érdekében, hogy késleltesse a menopauza bekövetkeztét, mások alapvetően visszautasítanak mindenfajta gyógyszeres beavatkozást. Valójában egy megfelelően kialakított hormonpótló kúra meglepő eredményeket produkálhat és jelentősen megkönnyítheti az átmeneti időszak elviselését. Csökkentheti a kellemetlen tüneteket és növelheti a koncentrációs képességet. Ugyanakkor igaz az is, hogy a meglehetősen mélyen gyökerező előítéletek miatt sok nő szorongással és rossz érzésekkel éli meg gyógyszerek segítségével meghosszabbított fiatalságát. Konkrét ellenjavallatok is vannak: bizonyos tumoros betegségek ? még gyógyultnak nyilvánított állapotban is ? kizárják a hormonterápia alkalmazását. Ezekben az esetekben a nőgyógyász felírhat egyet a számos, helyileg alkalmazható krém közül, hogy csökkentse az esetleg jelentkező fájdalmat a szexuális kapcsolat során.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2009. júliusi számában olvasható.

Megosztom