Méregtelení­tés – A testtakarí­tás

Sokan tapasztalják, milyen motiváló erőként hat a lelkünkre az a folyamat, amikor a természet, mint a vedlő kí­gyó, hátrahagyja szürke téli ruháját, s a szemünk láttára megújul. Az ilyentájt érzett tavaszi fáradtság kiváló apropó arra, hogy mi is kiseperjük a szervezetünkből az oda nem illő dolgokat, és testi-lelki nagytakarí­tásba fogjunk! De mielőtt nagy hirtelen belevágnánk, tájékozódjunk a módszerekről, és ne dőljünk be a csodákat í­gérő kapszuláknak vagy étrend-kiegészí­tőknek!

Három léböjtkúrán vettem részt. Az első alkalommal ötnapos, klasszikus kúrán voltam, abba hirtelen csöppentem bele a munkám miatt. Akkor még nem tudtam, hogy előtte leépí­tő diétát, utána felépí­tő étrendet tanácsos alkalmazni, hogy a szervezetet ne drasztikusan érje a szilárd táplálék hiánya, illetve újbóli felbukkanása – meséli élményeit Kocsis Tí­mea újságí­ró. – A következő évben csináltam végig a kilencnapos kúrát, ez volt a legemlékezetesebb, egyben a leghatásosabb.

Elvonultunk Budapest mellé, egy csendes, természetközeli helyre, tehát kiszakadtunk a mindennapokból is. Előtte fokozatosan elhagytam a húst, a tejtermékeket, a kávét, a fekete teát, semmi alkohol, hogy gond nélkül átálljak az ottani menüre: reggelire 1,5 deciliter zöldség- és gyümölcslevet, ebédre és vacsorára szűrt zöldséglevest, közben pedig mézzel í­zesí­tett gyógyteákat és vizet ittunk. Sok programunk volt, meditáció, jóga, séta, szauna, beszélgetések, hiszen a cél a test és a lélek megújulása.

A végére hihetetlenül feltöltődtem, olyan energiákat és mérhetetlen nyugalmat hozott elő bennem, hogy hetekig a föld felett jártam, senki sem idegesí­tett fel, és nem kellett kávé sem ahhoz, hogy jól induljon a napom. Sokáig éreztem a kúra pozití­v hatásait, s nem azért, mert 3-4 kilogramm is lement rólam. Számomra a prevenciós jellege volt fontos. Azóta jóval egészségtudatosabb lettem, például megválogatom, mi kerül az asztalunkra. Azt tervezem, hogy ha a kétéves kislányom után ebben a hónapban megszületik a kisfiam is, és már nagyobbak lesznek, évente fogok böjtölni. Ennyit meg kell tennie magáért az embernek.

A cikk folytatását a Családi Lap 2013. áprilisi számában olvashatja.

Megosztom