Rémisztő zöldségeink

A szokatlan sárgára, gyanús rózsaszí­nre, riasztó vörösre, végidéző feketére szí­neződött vizelet naponta borzaszt el sokakat.

Az angolok beet (beetroot) névvel illetik, a franciáknál betterave, a németeknél Rübe, az olaszoknál barbabietola, a finneknél juurikas. A vörös marharépát mi céklaként ismerjük. Olcsó és egészséges alapanyag, amelyhez változatos és divatos kulináris hasznosság társul. Süthetjük sóban, vagy só nélkül. Ecettel, olajjal is í­zesí­thetjük, jól illő tormát is adhatunk hozzá. Céklalevest, borscsot, salátákat, püréket, habokat is készí­thetünk belőle. Második fogásként a levesben főtt hús mellé is adhatjuk, tormával, mint sokfelé teszik.

Intenzí­ven földes í­zű leve tavaszi méregtelení­tő kúrákhoz, és téli vitaminforrásnak is népszerű. Érzékeny vörös szí­nanyagait (E162) az élelmiszeripar is széleskörűen használja. Paradicsompasztát, szószokat, dzsemeket, jégkrémeket, desszerteket festenek vele. ntráció, és ezzel együtt az inzulinszint is. Az inzulin elősegí­ti a glükóz felvételét a sejtekbe, a glükóz glikogénné alakulását és a zsí­rok tárolását.

ím nemcsak az alakunk, de az egészségünk szempontjából is érdemes figyelembe venni a glikémiás indexet, hiszen a folyamatos vércukorszint-ingadozás hosszú távon megterheli a szervezetet, a folyamatos fokozott inzulintermelés az inzulinraktárak kimerüléséhez, végső soron pedig kettes tí­pusú diabéteszhez vezethet.

íœzenet a testből

A beeturia magyarázataiban a vas, a gének, a gyomorsav és az oxálsav a leggyakrabban előforduló tényezők. Mindenképpen összefüggésbe hozható a jelenség vashiánnyal, í­gy a céklától vörös vizelet a vas-hiány jele is lehet. Erre utalnak azok a vizsgálati eredmények, amelyek szerint a beeturia a kezeletlen vashiányos vérszegénységben szenvedők körében 66-80 százalékban, a kezelt vészes vérszegénységben szenvedőknél 45 százalékban és a nem vérszegény, azonban felszí­vódási zavarban szenvedők körében 33 százalékban fordult elő. A vashiányos vérszegénységre utaló egyéb tünetek (sápadtság, gyengeségérzet, fejfájás, haj, köröm problémák) fennállása erősí­ti a gyanút.


A cikk folytatását a Családi Lap 2013. februári számában olvashatja.

Megosztom