10 ok a házi kedvenc tartására

Akinek van házi kedvence, pontosan tudja, milyen sok élménnyel gazdagí­tják az életet. De pontosan milyen jótékony hatással vannak a szőrös négylábúak az ember egészségére, lelkiállapotára?

A háziállat tartása csökkenti a depressziót, a mindennapi stresszt, a rosszkedvet. ím nemcsak a lélekre, hanem a testre is jótékony hatása van: csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, a szí­vbetegségek, stroke rizikóját.

Cikkünkből kiderül, ezeken túl miért jó még a házi kedvenc?

Stresszcsökkentő kutyatartás A New York-i Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a nyomasztó feladatok ellenére kevésbé emelkedik meg az emberek stressz-szintje, ha a közelükben egy négylábú kedvenc található. Hasonló a hatás, mint amikor egy közeli hozzátartozó, házastárs vagy jó barát támogatására számí­that valaki.

A függőségekről való leszokás közben is sokat segí­thet egy kutya vagy macska a feszültség csökkentésében. Az Egyesült íllamok néhány intézményében már a kezelés részeként is alkalmaznak terápiás állatokat. Alacsonyabb vérnyomás A tanulmányok ugyan nem egyforma mértékben, de szinte minden esetben találtak kapcsolatot a vérnyomás szintje és az állattartás között.

Főleg kutyákra igaz az állí­tás, hogy jótékony hatással van a vérnyomásra. Ez nemcsak az állat megnyugtató közelségének köszönhető, hanem annak is, hogy a kutyákat sétáltatni kell, a rendszeres testmozgás pedig elengedhetetlen feltétele az egészséges vérnyomásnak. Kevesebb fájdalom Hiszi vagy sem, a háziállat az egyik legjobb orvosság a krónikus fájdalmak, í­zületi panaszok vagy migrén esetén.

A négylábú közelsége csökkenti a szorongást, segí­t ellazulni, ez pedig a fájdalomérzet oldódásához is hozzájárul. Az amerikai Loyola Egyetem kutatói is úgy találták, hogy azoknál a betegeknél, akiknél műtétjük után állatterápiát is alkalmaztak, sokkal kevesebb fájdalomcsillapí­tóra volt szükség, és a felépülésük is gyorsabb volt.

Alacsonyabb koleszterinszint Nem csak a vérnyomásra, a koleszterinszintre is jótékonyan hat a házi kedvenc. Főleg a férfiaknál mutatható ki az eredmény. Ahogy a vérnyomás esetében, itt sem lehet elkülöní­teni pontosan, hogy magának a kutyának a jelenléte, vagy a kutyatartással járó egészségesebb életmód vezet az alacsonyabb koleszterinszinthez.


A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. februári számában olvasható.

Megosztom